nieuws

Zekerheden en onzekerheden van fijn stof

bouwbreed

den haag – Fijn stof nader bekeken is de naam van een handzaam boekwerkje dat het Milieu- en Natuurplanbureau en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft aangeboden aan staatssecretaris Van Geel (milieu).

Nieuwe informatie bevat het document niet, het is een samenvatting van bestaande rapporten op het gebied van fijn stof. Dat nog meer onderzoek nodig is, wordt door het MNP en het RIVM stevig onderstreept. Duidelijk is ook nog eens aangegeven dat fijn stof vooral een Europees probleem is dat vraagt om een Europese aanpak.

Op initiatief van Van Geel heeft het kabinet al honderden miljoenen euro�s uitgetrokken om dichterbij de Europese norm voor fijn stof in de lucht te komen. Nieuwe maatregelen, met name “in de fiscale sfeer” zien op Prinsjesdag het levenslicht, herhaalde Van Geel.

Na de zomer moet duidelijk zijn welke bouw- en infraplannen door een overschrijding van de luchtnormen in de knel komen.

De belangenorganisaties Milieudefensie en Natuur en Milieu hebben geschrokken gereageerd op het rapport. Er staat namelijk ook in dat Nederland drie keer zoveel fijn stof exporteert, dan dat het vanuit het buitenland binnenkrijgt. “Ik vind dat heel erg veel��, zegt teammanager Ruimte en Mobiliteit M. van Boezen van Natuur en Milieu. “We wisten dat we netto-exporteur van fijn stof waren, maar als je dit leest, kun je het begrijpen als een Duitse minister boos op ons wordt.”

Reageer op dit artikel