nieuws

Zeeland bereidt zich voor op komst van nog meer regen

bouwbreed

middelburg – De waterschappen Zeeuws-Vlaanderen en Zeeuwse Eilanden bereiden zich na de wateroverlast van afgelopen weekeinde voor op nieuwe buien. Omdat de bodem al is verzadigd door de natte zomer, kan deze weinig neerslag opnemen en lopen de sloten snel vol.

Mobiele pompen helpen om het water versneld te lozen in het Kanaal door Walcheren en het Veerse Meer. Doel is het polderpeil donderdag, een dag met een hoge neerslagverwachting, op winterniveau te hebben. Dit ligt gemiddeld 15 tot 20 centimeter lager dan het zomerpeil, zodat de sloten minder snel vol zullen zijn. In het Zeeuws-Vlaamse Eede en Aardenburg wordt het peil ook extra verlaagd. Hier volstaan daarvoor de reguliere afvoermogelijkheden.

De buien waren zeer plaatselijk: Getroffen werden Walcheren, Noord-Beveland en een deel van West-Zeeuws-Vlaanderen, waar tot 120 millimeter viel. Gemiddeld viel zo�n 60 tot 80 millimeter, terwijl in het oostelijk deel van de provincie de zon scheen.

Overlast lijkt bij zulke extreme neerslaghoeveelheden onvermijdelijk. Alleen al de rioolstelsels kunnen zoveel water tegelijk nooit aan, weet woordvoerder C. Reule van Zeeuwse Eilanden.

Reageer op dit artikel