nieuws

Woningbouw Heerhugowaard alsnog bespreekbaar

bouwbreed

Heerhugowaard – De provincie Noord-Holland gaat in hoofdlijnen alsnog akkoord met het bestemmingsplan De Draai in Heerhugowaard.

In dit gebied komen gefaseerd vanaf 2008 drieduizend woningen. Eerder wees de provincie het plan af vanwege de grote inbreuk in het landschappelijk karakter.

Aanvankelijk hadden de planologen op het provinciehuis het bestemmingsplan – het laatste grote woningbouwgebied in de gemeente – op twee punten afgekeurd. De gevolgen van de bouw voor flora en fauna werden op een te laat moment in het proces in kaart gebracht en de windvang van een molen in het aangrenzende dorp Hensbroek zou in gevaar komen.

De beslissing was een grote overwinning voor het actiecomité DeDraaiNee, dat zich fel verzette tegen het bestemmingsplan. Want zo stelde het actiecomité, het enige plekje in de gemeente waar de weidsheid van het polderlandschap kan worden ervaren, mag niet worden opgeofferd voor woningbouw. Een half jaar waande het actiecomité zich winnaar.

Bij de persconferentie vorige week liet burgemeester H. ter Heegde echter weten dat het bestemmingsplan in Haarlem weer bespreekbaar is en dat er over de twee pijnpunten nog ambtelijk overleg volgt.

De definitieve vaststelling van het bestemmingsplan loopt daarmee wel op zijn minst een jaar vertraging op. De actiegroep heeft al toegezegd dat het toekomstige besluit over het bestemmingsplan hoe dan ook wordt aangevochten bij de Raad van State.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels