nieuws

Wetswijziging basis voor planschade

bouwbreed

den haag – Sinds 22 juni 2005 mogen gemeenten weer planschadeovereenkomsten met projectontwikkelaars sluiten. Op 2 mei 2003 bevestigde de Hoge Raad dat dergelijke overeenkomsten nietig zijn omdat zij geen wettelijke basis kennen en onvoldoende rechtsbescherming bieden aan belanghebbenden. Die wettelijke basis heeft minister Dekker inmiddels gelegd met de spoedwetswijziging van artikel 49 en 49a […]

den haag – Sinds 22 juni 2005 mogen gemeenten weer planschadeovereenkomsten met projectontwikkelaars sluiten. Op 2 mei 2003 bevestigde de Hoge Raad dat dergelijke overeenkomsten nietig zijn omdat zij geen wettelijke basis kennen en onvoldoende rechtsbescherming bieden aan belanghebbenden. Die wettelijke basis heeft minister Dekker inmiddels gelegd met de spoedwetswijziging van artikel 49 en 49a WRO. Vóór 2 mei 2003 was het in de bouwwereld al gebruikelijk dat gemeenten aansprakelijkheid voor planschade als gevolg van bestemmingsplanwijzigingen of vrijstellingen doorlegden op de ontwikkelaars die profijt hadden van die planwijzigingen. De wetswijziging heeft geen terugwerkende kracht. Oude planschadeovereenkomsten van vóór 22 juni 2005 (ook die van vóór 2 mei 2003) blijven nietig. Nietigheid is van rechtswege.

Reageer op dit artikel