nieuws

Welstandsvrij wonen op IJburg begint op het web

bouwbreed

amsterdam – De toekomstige bewoners van het woningbouwproject UltiMulti op Steigereiland in IJburg hebben hun eigen woning grotendeels vormgegeven via internet. Het kostenplaatje kregen ze direct in beeld.

Op de website www.ultimulti.nl konden de bewoners slepen met virtuele deuren, verdiepingen, een dakterras en diverse accessoires in de gevel, zoals een erker of een Frans balkonnetje.

“Zo�n vijfduizend varianten zijn mogelijk. Vier bouwlagen en weet ik veel hoeveel plattegronden. Het aantal combinaties dat je kunt maken is gigantisch”, zegt directeur R.S. Jansen van Lingotto Vastgoed, die het concept voor het eerst in praktijk brengt bij deze rij van 33 woningen op Steigereiland.

Van tevoren waren de prijzen bekend. “De woningen zijn van terras tot fundering doorgerekend”, aldus Jansen. Een bijbehorend rekenprogramma maakt bij elke toevoeging inzichtelijk wat de meerkosten zijn. “Zodat je niet leuk zit te puzzelen en je achteraf een hoedje schrikt van de prijs.”

Vrije kavels

Dat is volgens hem het grote probleem met het bouwen op vrije kavels. “Dan zit je eerst enthousiast met een architect om de tekentafel, daarna komt de aannemer er aan te pas en vervolgens schrik je je een ongeluk van de kosten.”

Toch is zijn “interactieve, individuele ontwerpconcept” nog het meest te vergelijken met het bouwen op vrije kavels. “Op een haar na heeft het dezelfde facetten in zich. Zoals dezelfde lange wachttijd bij het aanvragen van de bouwvergunning. De woningen moesten eerst zijn verkocht, want geen enkele woning is hetzelfde. Stel dat er een fout is gemaakt en je bent al begonnen met bouwen. Dat kun je je niet permitteren. Dan maar wachten op de bouwvergunning.”

Maar anders dan bij het bouwen op vrije kavels is de kostprijs een stuk lager omdat één aannemer het hele rijtje huizen bouwt. “Overigens niet via aanbesteding, maar in bouwteam”, legt Jansen uit. “Omdat alle huizen verschillend zijn geprijsd. Anders is het niet te beheersen.”

KBK Bouw uit Volendam is inmiddels begonnen met de bouw van de eerste dertien huizen. Voor de overige panden lopen de procedures en wordt half oktober de bouwvergunning verwacht. Met een prijs van 160.000 euro per kavel kwam de gemiddelde verkoopprijs op 420.000 euro. Opmerkelijk vindt Jansen dat 76 procent van de kopers hun woonkamer op de eerste verdieping heeft liggen, de keuken op de begane grond geeft dan toegang tot de tuin en eventueel de vide. Van de kopers koos 55 procent een vierlaagswoning, de rest drielaags. “Eigenlijk zijn het hele grote herenhuizen.”

“Jammer genoeg allemaal met platte daken”, vindt Jansen. De ronde daken, diverse kapvormen en puntdaken die hij zo graag had gezien en die de panden anders nóg individueler hadden gemaakt, waren volgens de randvoorwaarden van de gemeente niet mogelijk.

Bestemmingsplan

“Op deze plek mag je welstandsvrij bouwen”, verklaart Jansen. “Maar het bestemmingsplan hield ons op een aantal punten tegen. Zo mochten grote erkers niet, is het luifeltje gesneuveld en hebben we de zware dakrand iets terug moeten leggen. Puntdaken konden niet omdat 85 procent binnen de rooilijn volgebouwd moet zijn. Het bestemmingsplan weerhield ons ervan totaal los te gaan.”

Reageer op dit artikel