nieuws

Vooral kleinbedrijf de dupe van goedkope Polen

bouwbreed

den haag – Vooral het kleinbedrijf wordt de dupe van goedkope Poolse bouwvakkers. Dat blijkt uit een rondje langs de bedrijven. Zelfs professionele opdrachtgevers als corporaties gaan al met ze in zee.

Het Haagse onderhoudsbedrijf Wits Groep is 50 procent van de particuliere klanten kwijtgeraakt aan Poolse klusjesmannen die via het Wassenaarse Polish Job Service zijn binnengekomen. Voor eigenaresse Steenwijk-Groot aanleiding om een brandbrief te sturen naar minister Brinkhorst van Economische Zaken.

Het is slechts een voorbeeld. Aannemingsbedrijf Morgenstond in Den Haag kan erover meepraten. Het bedrijf met 25 werknemers kreeg normaal gesproken uit de Haagse Vogelwijk wel een offerteaanvraag in de twee weken. Momenteel geen enkele meer. “Logisch als er gedrukte kaartjes bij de mensen in de bus worden gedaan waarin Poolse werknemers zich aanbieden voor 10 tot 12,50 euro per uur”, zegt J. van Zomeren van het bedrijf in het blad van Bouwend Nederland.

Ook bij de vereniging van gespecialiseerde aannemers Conga wordt het probleem gezien. “Het gaat vooral over renovatie- en onderhoudswerk. Daar zitten juist de kleinere bedrijven in die nu forse concurrentie ondervinden van de goedkope Polen. Laatst hoorde ik zelfs van een lidbedrijf dat een corporatie waarvoor hij jarenlang had gewerkt, in zee is gegaan met een Pools bedrijf voor zijn onderhoud”, zegt T. Remkes van de Conga.

Zij is er niet van overtuigd dat al die Polen legaal aan het werk zijn. “In principe moeten Poolse werknemers hier nog steeds een tewerkstellingsvergunning hebben. Alleen als een Pools bedrijf als hoofdaannemer aan de slag gaat met eigen personeel hoeft dat niet.”

Volgens Remkes is de Arbeidsinspectie wel alert en worden er hoe langer hoe meer boetes uitgedeeld, ook aan particulieren. “Probleem is alleen om erachter te komen. Bij klein burgerwerk staat geen bouwbord en is er ook verder nauwelijks iets te zien.” Momenteel is het Centrum voor Werk en Inkomen nog niet echt scheutig met het afgeven van werkvergunningen, zeker niet in sectoren waar nog voldoende Nederlanders werkloos rondlopen. De keerzijde van de medaille is dat een branche als de rietdekkers het momenteel moeilijk heeft. Nederlandse rietdekkers zijn er onvoldoende, zodat de branche altijd al mensen van buiten heeft gehaald. Dat wordt echter hoe langer hoe moeilijker.

De vakbonden hebben niets tegen de instroom van Polen, mits die maar onder behoorlijke arbeidsvoorwaarden werken. Anders ligt het met zzp�ers die op de Nederlandse markt opereren waarbij de bonden vraagtekens zetten of het wel echte zzp�ers zijn.

Reageer op dit artikel