nieuws

Vitodens 100: compacte wandketel voor veel warm water

bouwbreed

allendorf – Zo klein dat hij in een keukenkastje past, stil en snel veel warm water leverend, energiezuinig en budgetvriendelijk. Dat zijn volgens de Duitse fabrikant Viessmann uit Allendorf de steekwoorden voor de Vitodens 100. Een hoogrendements gaswandketel in combi-uitvoering die nu op de Nederlandse en Britse markt komt.

De wandketel Vitodens 100 kreeg zijn introductie het afgelopen voorjaar tijdens de internationale vakbeurs ISH. Inmiddels is het Nederlandse verkoopkantoor van Viessmann in Capelle aan den IJssel zo ver dat de ketel in Nederland kan worden uitgezet. Directeur F. de Meij zoekt momenteel samenwerking met twee à drie groothandels. Zij moeten de voornaamste doelgroepen kunnen bedienen: de middelgrote en grote projectenmarkt en de op comfort gestelde particulier. De bovenkant van de markt dus.

Na de aflevering en plaatsing door de groothandel kan Viessmann het onderhoudstraject in handen houden, bijvoorbeeld voor een periode van vijftien jaar. Daarvoor worden servicemonteurs ingezet, die op de Viessmann-academie bij het hoofdkantoor in Allendorf, Duitsland, een drie weken durende training hebben gehad.

Eén van de grote voordelen van de Vitodens 100 is dat hij overal in huis kan worden gemonteerd. Dankzij de compacte afmetingen (700 millimeter hoog, 400 millimeter breed en 340 millimeter diep) zelfs in een keukenkastje, onder de trap of in een gangkast, maar natuurlijk ook op zolder. Het gewicht is slechts 43 kilogram.

De ketel is er in een 24 kW of een 30 kW versie, beide in combi-uitvoering. De levering van warm water is stil en snel. De ketel heeft een comfortstand, waardoor het water op temperatuur blijft en in korte tijd ruim warm water is aan te voeren. Het bad vult zich snel; de douchestraal stroomt royaal. Uitgangspunt bij het ontwerp was minimaal CW4 (comfortwaarde aangeleverd warm water per minuut). Klasse 4 is hoog voor dit segment ketels, volgens Viessmann. Er is een eco-stand waarbij het water niet op temperatuur wordt gehouden. Deze kan worden gebruikt bij langere afwezigheid van de bewoner.

Het hoge rendement wordt onder andere bereikt door de gepatenteerde rvs warmtewisselaar. De wisselaar is zelfreinigend. De cilindrische constructie zorgt ervoor dat geen materiaalspanningen ontstaan bij temperatuurverschillen. De watervoerende delen zijn flexibel gemonteerd, waardoor geluidsoverdracht via de leidingen minimaal is en de ketel stil werkt.

De modulerende cilinderbrander in het hart van de warmtewisselaar is eveneens van rvs. Deze zorgt samen met een geïntegreerd gasregelblok voor een nauwkeurige voormenging van gas (het aangevoerde gas is niet altijd van zelfde kwaliteit) en lucht, zodat de uitstoot van schadelijke stoffen tot een minimum beperkt blijft.

De hydraulische module is gemaakt van hoogwaardig compositemateriaal. In de module zijn op een toegankelijke manier alle watervoerende ketelaansluitingen, de pomp, de driewegklep, de sensoren en de ontluchting verzameld. Alle onderdelen zijn voor eventueel onderhoud of reparatie vanaf de voorzijde gemakkelijk te bereiken.

De toerengeregelde gelijkstroomventilator is trillingsvrij gemonteerd. De ventilator is sterk genoeg om rookgassen bij een 80 millimeter rookgaskanaal over een langere lengte af te voeren, bij een maximale beschikbare druk van 150 Pa.

Een condensring in de rookgasafvoeraansluiting zorgt ervoor dat condens met eventuele verontreinigingen vanuit het rookgasafvoerkanaal direct naar het sifon wordt geleid en afgevoerd. Zo komt er zo min mogelijk condens op de warmtewisselaar terecht.

Er kunnen verschillende regelingen worden toegepast. Een traditionele aan/uitschakelaar of een weersafhankelijke regeling die zich aanpast aan elke warmtevraag. De gebruiker moet in het laatste geval wel zelf een buitenvoeler aanschaffen.

Het merk Viessmann is nu nog niet zo bekend bij de Nederlandse consumentmarkt. Als het aan directeur Nederland Frans de Meij ligt komt daar snel verandering in. Hij wil in 2010 hier een marktaandeel hebben van 10 procent. Er komen events voor klanten. De sportsponsoring, die voornamelijk is gericht op wintersporten, wordt uitgebreid.

De Viessmann groep telt wereldwijd 7000 medewerkers over 67 vestigingen. Het bedrijf claimt de nummer één in de wereld te zijn op het gebied van verwarmingsketels, boilers, warmtewisselaars, stoomketels en zonnecollectoren. Eind vorige week is in de buurt van Verviers het nieuwe distributiecentrum voor de Benelux in gebruik genomen.

Reageer op dit artikel