nieuws

Verzeker ook woningen in uiterwaarden

bouwbreed

den haag – Staatssecretaris Schultz van Haegen (water) vindt dat bewoners en ondernemers die buitendijks bouwen zich moeten kunnen indekken tegen de risicos van overstromingen. Volgens Schultz kan de innovatieve bouw in uiterwaarden gestimuleerd worden als verzekeraars flexibeler worden ten aanzien van bouwen in uiterwaarden.

De staatssecretaris overlegt met het Verbond van Verzekeraars (VvV) en de Vereniging Eigen Huis (VEH) over flexibele verzekeringsvoorwaarden voor buitendijkse bebouwing. “Nu val je met een huis buitendijks buiten de verzekering. Als mensen zelf bepaalde risico�s willen nemen, zouden zij daar verzekeringstechnisch toe in staat moeten zijn��, aldus Schultz in Het Financieele Dagblad.

In mei maakte Schultz al bekend dat zij de deur voor bebouwing binnen- en buitendijks bij de rivieren verder wil openzetten. De staatssecretaris is erg enthousiast over innovatieve bouwprojecten in de buurt van rivieren zoals de drijvende tuinbouwkas en de �amfibische woningen�.

Om de experimentele bouw op en rond het water te stimuleren wil Schultz de strikte regels voor bebouwing in het rivierenlandschap versoepelen en subsidies verstrekken voor energievriendelijke toepassingen. Eind dit jaar stuurt de staatssecretaris haar plannen daarvoor naar de Tweede Kamer.

Calamiteitenfonds

Voor Schultz staat voorop dat mensen die zich in de uiterwaarden vestigen de risico�s kennen en ook bereid zijn die te dragen. In overleg met het VvV en de VEH naar flexibele verzekeringsvoorwaarden voor buitendijkse bebouwing. Het VvV sluit echter op voorhand uit dat er een aparte verzekering komt omdat de kans op overstromingen te groot is. Volgens een woordvoerder van de verzekeraars wordt er gedacht aan de oprichting van een soort calamiteitenfonds voor schade aan buitendijkse bebouwing.

Schultz vindt dat er in Nederland op dit moment te weinig bedrijven experimenteren met innovatieve bouw op en rond het water. De staatssecretaris denkt dat Nederland met de bouw van woningen en bedrijfspanden die berekend zijn op het risico van hoogwater een belangrijk nieuw exportproduct kan krijgen. In Naaldwijk werd in juni de eerste drijvende kas opgeleverd. Initiatiefnemer Dura Vermeer bouwde eerder al in het Gelderse Maasbommel buitendijkse recreatiewoningen die bij hoog water mee drijven op het peil van de Maas. In Zuid-Holland ligt een plan klaar die inspeelt op het nieuwe soepeler beleid van Schultz. In de drassige polders bij Gouda komt de nieuwbouwwijk Westergouwe.

Reageer op dit artikel