nieuws

Verdichtingsprobleem snel vaststellen

bouwbreed Premium

ede – Met CVC ofwel Continue Verdichtings Controle zijn in principe locaties met afwijkende grondslag al direct in het werk vast te stellen. Dat blijkt uit CROW-publicatie 05-02, waarin de vraag wordt beantwoord of continue verdichtingscontrole een goed alternatief is voor de huidige opleveringscontrole. Groot voordeel van CVC is, dat van elke verdichte vierkante meter […]

ede – Met CVC ofwel Continue Verdichtings Controle zijn in principe locaties met afwijkende grondslag al direct in het werk vast te stellen. Dat blijkt uit CROW-publicatie 05-02, waarin de vraag wordt beantwoord of continue verdichtingscontrole een goed alternatief is voor de huidige opleveringscontrole.

Groot voordeel van CVC is, dat van elke verdichte vierkante meter ophoging, zandbed of steenslagfundering informatie wordt verkregen. Bij de traditionele controle wordt slechts een zeer klein grondvolume daadwerkelijk gecontroleerd en dan ook nog eens achteraf. Bij CVC kan de walsmachinist in principe meteen het resultaat van zijn verdichtingswerk controleren en zo nodig corrigeren. De methode leent zich er in potentie voor om locaties met afwijkende grondeigenschappen tijdens de werkzaamheden te detecteren.

Op basis van de in het buitenland toegepast CVC-methodiek is een protocol ontwikkeld voor de Nederlandse situatie. Dit protocol is in een aantal proefvakken getest, aldus CROW, waarbij echter een beperkte relatie werd aangetoond tussen CVC en dichtheid. Een betere relatie is wel te leggen tussen de CVC-waarde en de dynamische stijfheid van de verdichting. Het rapport geeft dan ook een aanzet tot meer gericht onderzoek op dit vlak.

CROW-rapport 05-02 Continue verdichtingscontrole is gratis

te downloaden via www.crow.nl/shop. De papieren versie kost 32 euro.

Reageer op dit artikel