nieuws

Van de eerste schep in de grond tot de lantaarnpaal Mateboer Groep BV

bouwbreed Premium

zwolle – “Prima weertje om te werken”, zegt projectontwikkelaar Cees Spanjer als hij op de vijfde verdieping over de reling van de steiger tuurt. Er was een broeierig dagje in het vooruitzicht gesteld, maar in de Zwolse nieuwbouwwijk Stadshagen staat een verfrissend briesje.

Hier, met zicht op de Milligerplas heeft bouwbedrijf Mateboer weer eens een �leuk project�, zoals de projectontwikkelaar van het bedrijf ze graag heeft. Op een bijzonder kleine kavel, van pakweg 1600 vierkante meter, komen 33 appartementen, verdeeld over vijf bouwlagen. Een �moeilijke� klus ook, aangezien Mateboer de laatste kavel aan de plas bebouwt, gelegen op de hoek van de wijk en de doorgaande weg. Ruimte voor opslag is er nagenoeg niet.

Het gebouw is zo gesitueerd dat de toekomstige bewoners optimaal zicht krijgen op de plas. Er is gekozen voor een haakvormig gebouw met balkons die telkens verspringen. Niet alledaags, beaamt Spanjer. “Het is een leuk gebouw met een scherpe hoek van 45 graden.”

Deze morgen zijn er zo�n twintig man aan het werk. Op de bovenste verdieping wordt vloerisolatie gelegd waar straks het beton overheen wordt gestort. Timmerlieden werken aan de kozijnen en behalve de deuren is ook net het eerste raam geplaatst.

Uitvoerder Jan Kok – behoort volgens Spanjer met 32 dienstjaren tot de inventaris van het bedrijf – is blij verrast door het bezoek van de projectontwikkelaar. De timing kan niet beter aangezien ze op de bouwplaats op het punt staan het hoogste punt te bereiken, in de vorm van het laatste balkon, een betonnen kolos van 10 ton.

Nog even en de mannen zullen het werk stilleggen om te beginnen aan de traktatie. “Gebakken vis”, zegt de uitvoerder glunderend. Maar eerst moet nog �even� die betonnen plaat omhoog. “Die ligt er zo op “, zegt Spanjer. Ook de uitvoerder kijkt vol vertrouwen als de kraan de loodzware plaat omhoog begint te tillen.

Het vraagt toch wel de nodige aandacht, die balkons, beamen Spanjer en Kok. Ook van bouw- en woningtoezicht van de gemeente Zwolle, zo weet de uitvoerder te melden. Ze zijn die week toch even komen kijken of het allemaal in orde is, zegt hij tegen de ontwikkelaar, die ondertussen zelf een geroutineerde blik over de bouwplaats werpt. Zo af en toe neemt Spanjer tijdens de bouw een kijkje, vertelt hij. “Je bent natuurlijk razend nieuwsgierig.”

Het volgen van een project van het begin tot het einde maakt zijn werk als projectontwikkelaar zo interessant. “Eerst zie je de schets, dan komen de bouwtekeningen en op een gegeven moment wordt er gebouwd. Twee jaar daarna is het klaar en loop je door de straat”, klinkt het enthousiast.

Derde generatie

Elf jaar is Spanjer inmiddels in dienst van de Mateboer Groep. De firma, met vestigingen in Kampen, Almere en Emmeloord, wordt alweer door de derde generatie Mateboers geleid. Van oorsprong is Mateboer een civieltechnisch bedrijf. Grootvader Roelof Mateboer begon in de jaren dertig. Veel later, in de jaren zeventig, werkte hij in de polder aan de aanleg van rioleringen diep onder de grond. “Kilometers sleuven graven”, zegt Spanjer.

Inmiddels bestaat Mateboer uit vier werkmaatschappijen: civiele techniek, bouw, milieutechniek en planontwikkeling. Het bouwbedrijf is inmiddels het grootst. Mateboer bouwt gemiddeld per jaar zo�n honderd tot 150 woningen. Vaak voor gemeenten en corporaties. Vaak gaat het om projecten van 50 woningen in diverse prijsklassen.

Mateboer is actief in het oosten van het land. Op �het oude land�, zoals de projectontwikkelaar zegt, werkt het bedrijf in Zwolle, Apeldoorn, Steenwijk en Kampen; op het �nieuwe land� zijn de gele bouwketen van het bedrijf veelvuldig te vinden in Lelystad en Almere. Bouwen in Lelystad bevalt de firma. “Het is een feest om daar aan het werk te gaan. Daar heb je echt de ruimte.”

In Lelystad is ook het favoriete project van Mateboer gerealiseerd: 54 woningen in de wijk De Landerijen. Het project was zo aardig om te doen vanwege de differentiatie in de typen woningen. Van seniorenwoningen en rijtjeshuizen tot vrijstaande luxe huizen. Bijzonder ook omdat alle woningen voldoen aan de epc-norm van 0.75 en omdat met een blik op de toekomst het hemelwater in het kleine wijkje met drainages wordt opgevangen.

Maar ook Lelystads concurrent Almere is in beeld. Daar wacht de firma weer zo�n �leuk project�. Waterwoningen die op een pier aan de Noorderplassen gebouwd worden.

Soms zijn slechts een of twee werkmaatschappijen bij een klus betrokken. Soms ook verzorgt Mateboer het hele traject: van een eventuele sanering tot en met de bouw. “Wij hoeven maar een keer een bouwplaats in te richten en doen alles zelf. Van de eerste schep in de grond tot de lantaarnpaal”, aldus Spanjer. Voor opdrachtgevers ook een makkelijke manier van werken, vertelt hij. “Ze hebben te maken met een contactpersoon die met alle afdelingen communiceert.”

Ook bij een nieuw project in Kampen, langs de oever van de IJssel, is Mateboer van het begin tot het einde betrokken. Op een voormalig verontreinigd bedrijventerrein komen tweehonderd woningen: rijenwoningen, herenhuizen, patiowoningen en zogeheten two-siders. Langs de IJssel komen de koopappartementen, vanwege de ligging zeer gewild, verwacht Spanjer.

Mateboer loopt niet weg van terreinen die vervuild zijn met olie of ontvettingsmiddelen. Het bedrijf saneert de vervuilde grond met hulp van ozon, een techniek die uit de Verenigde Staten is gehaald. In Kampen is de klus niet gering. “We zijn zeker drie jaar lang, zeven dagen in de week, 24 uur per dag aan het saneren”.

Het project moet eind 2008, begin 2009 klaar zijn. Het wordt een gefaseerde uitvoering; vijftig woningen per jaar. “Je moet niet alles op een paard wedden”, zegt de projectontwikkelaar. “Maar het is wel een leuke basis.”

Op de bouwplaats in Zwolle verstommen de geluiden. De mannen begeven zich naar de steigers om te kijken hoe de kraan het betonnen gevaarte voorzichtig naar zijn eindbestemming brengt. De projectontwikkelaar wacht het feestelijke moment niet af. Hem wacht een vergadering elders in de stad.

Eerdere delen in deze serie verschenen op 12, 19 en 26 juli, 2 en 9 augustus 2005.

Activiteiten

civiele techniek, bouw, milieutechniek en planontwikkeling.

Aantal medewerkers

30 miljoen euro

Reageer op dit artikel