nieuws

Torens wijzen de weg in Nieuwerkerk

bouwbreed Premium

nieuwerkerk aan den ijssel – Nieuwerkerk aan den IJssel krijgt een centrum, een hart dat tot nu toe ontbrak. De uitvoering van de eerste fase begint in oktober met de bouw van De Reiger, een van de twee woontorens die hét herkenningspunt moeten gaan vormen van het IJsseldorp.

Een bordje centrum is hier niet te vinden. Omdat er geen centrum is. De historische kern met een oude kerk is in het verleden naar de achtergrond gedrongen door een raadhuis en een overdekt winkelcentrum aan de andere kant van de gemeente. Maar daar is nooit een echt centrum ontstaan. Het plein wordt ervaren als een lege vlakte. En de route vanaf het station naar het winkelcentrum geldt als een stukje Nieuwerkerk zonder uitstraling.

Hierin komt de komende jaren verandering. Een combinatie van twee woontorens met acht woonlagen moet het aanzien van de gemeente gaan bepalen. Door de ligging aan weerszijden van de Ringvaart vormen de twee ruitvormige torens een symbolische brug, die de twee helften van het dorp met elkaar zal verbinden.

Ontwikkelaar

HD Projectrealisatie is als ontwikkelaar verantwoordelijk voor de uitwerking van het Centrumplan, behalve de omliggende infrastructuur, die de gemeente zelf voor haar rekening neemt.

De samenwerking tussen Nieuwerkerk en het Rotterdamse projectbureau is gaande het proces steeds hechter geworden. Ruim tien jaar geleden werd al gesproken van een nieuw centrum. Bedrijven haakten af en een aantal wethouders sneuvelde.

Vanaf 2000 raakte HD Projectrealisatie betrokken bij de plannen. Eerst als adviseur voor het stedenbouwkundig plan dat toen op tafel lag. Maar langzaam maar zeker voor steeds meer onderdelen.

Volgens ontwikkelingsmanager R. Hartman is dat te danken aan het full service-karakter van het bureau. “We hebben alle bouwdisciplines in huis: met vier architecten in dienst, tekenaars, bouwdeskundigen, mensen uit de milieuhoek, toezichthouders, projectvoorbereiders, calculators, kopersbegeleiders. We doen alles behalve aannemen.”

Die integrale manier van werken maakt dat de opdrachtgever één aanspreekpunt heeft en niet voor verschillende zaken steeds bij een ander bureau moet zijn. De managers zijn totaalmanagers en kunnen het geheel beter kunnen overzien. “De communicatielijnen zijn kort en we kunnen snel schakelen. Dat scheelt veel tijd en kosten.”

De filosofie van directeur Henk Dijkgraaf dat allereerst de communicatie en coördinatie soepel moeten verlopen om een project succesvol te maken – en die in praktijk wordt gebracht door alle disciplines onder te brengen in één organisatie – heeft ook post gevat bij de gemeente. Het resulteerde eind vorig jaar in een realisatie-overeenkomst waarbij HD Projectrealisatie door middel van drie verschillende contractvormen het complete centrum een nieuwe aanblik gaat geven.

Aannemer Bolton uit Zegveld begint in het najaar aan de bouw van de eerste toren, �De Reiger�, waarin ruimte is voor 42 appartementen en 360 vierkante meter commerciële ruimte. Ook wordt tijdens de eerste fase van het Centrumplan De Batavier, een oude boerderij, historisch teruggebouwd. Dit wordt het dorpshuis. De functie van verenigingsgebouw Het Kruispunt verhuist naar dit dorpshuis. Op de vrijkomende locatie acht patiobungalows kunnen komen.

Aanbesteding

Aanbesteding van deze onderdelen vindt eind dit jaar plaats, evenals die voor het tweede woongebouw �De Ringvaart�, met 37 appartementen en 1500 vierkante meter commerciële ruimte. Andere onderdelen in de tweede en derde fase worden nog nader ingevuld, zoals de herinrichting van het Raadhuisplein en de verplaatsing van het jongerencentrum Taverna, waarna ook hier ruimte ontstaat voor woningbouw.

Ook bestaan er plannen om het Raadhuis uit te breiden ten behoeve van een podium met een zaal voor ongeveer tweehonderd stoelen. Het gebouw �De Hoed� is afgelopen voorjaar al opgeleverd. Deze �Huisartsenpost Onder Eén Dak� was zo urgent dat deze in �fase nul� is gerealiseerd.

De totale stichtingskosten van het Centrumplan inclusief infrastructuur bedragen zo�n 30 miljoen euro. De nieuwe dorpskern zal medio 2009 klaar zijn. Een bordje verwijst dan misschien wél naar het centrum, hoewel de markerende woongebouwen dan waarschijnlijk voor zichzelf spreken.

Reageer op dit artikel