nieuws

Student: vakantie en ook nog iets goeds doen

bouwbreed

KHAO LAK – Ze hebben de plaats ingenomen van de rijkere Europese toeristen die de Thaise badplaats voorheen bevolkten. Westerse jongeren die tijdens hun vakantie een paar dagen of weken helpen bij de wederopbouw van de door de tsunami getroffen gebieden. Hun hulp wordt gewaardeerd, al is er ook kritiek.

Anton Sonnenberg (22) is een Nederlandse student bouwkunde uit Enschede. Voor zijn afstuderen reisde hij twee maanden naar Thailand om voor een Amerikaanse hulpinstelling vrijwilligerswerk te doen. “Niet alleen nuttig voor de Thai,” vertelt hij terwijl hij stug doormetselt aan de muur van het huis dat hij met een aantal leeftijdsgenoten uit de hele wereld helpt bouwen. “Ook voor mezelf. Ik zal na mijn studie hoogstwaarschijnlijk in de bouw gaan werken. Maar hoe het er op een bouwplaats aan toe gaat wist ik voorheen niet. Ik besef dat de praktijk hier niet te vergelijken is met die in Nederland. Veiligheidsvoorschriften kennen ze hier niet en de meeste dorpelingen kijken hun ogen uit naar het moderne gereedschap dat wij gebruiken.”

Vrijwilligers

Sonnenberg is één van de vele vrijwilligers die aan de Thaise westkust helpen met de wederopbouw. Sommigen bouwen huizen, zoals de student bouwkunde. Maar de overgrote meerderheid heeft nog nooit een hamer of troffel in handen gehad en wordt door de vele vrijwilligersorganisaties en christelijke hulpverleningsinstanties aan het werk gezet op scheepswerven. Daar maken ze zich nuttig door de nieuwe vissersbootjes te verven. Nuttig werk, al denken sommigen daar anders over.

L. Nilssen, een Deen die al jaren in Thailand woont, vindt dat de meeste jonge vrijwilligers beter naar Sri Lanka of Indonesië zouden kunnen gaan. “Daar hebben ze de hulp harder nodig dan hier. Bovendien doen ze werk waarvoor een Thai betaald zou worden. Die beroven ze dus van een boterham.”

Ook Tommy, de 22-jarige eigenaar van hotel Tommy-Lodge ziet de piepjonge Westerlingen liever vertrekken. “Het zijn allemaal hippies die goedkoop vakantie komen vieren. Ze verven wat bootjes en worden �s avonds dronken. En wij verdienen amper aan ze omdat ze nooit geld hebben. In het begin mochten vrijwilligers gratis in mijn hotel slapen. Maar sinds ze steeds vaker dure camera�s en mp3-spelers bij zich hebben, vind ik dat ze ook wel voor hun kamer kunnen betalen.”

Gereedschap

Het oogt inderdaad anders dan in andere toeristische trekpleisters in Thailand: stipt om kwart over zes stopt een pick-up truck met westerse jongeren voor een hotel. In plaats van de gebruikelijke korte broeken en rugzakken dragen ze nu veelal vieze kleren en gereedschap.

S. Jensen (20) is een Amerikaanse. Haar reis naar Thailand had ze al een jaar geleden gepland. “Ik heb even gedacht ergens anders heen te gaan toen ik de beelden van de Tsunami zag,” vertelt ze. “Maar deze ervaring is veel nuttiger dan een standaard reis. Ik kan de Thai dingen leren en ik leer heel veel van hun. In plaats van een T-shirt te kopen lever ik nu een echte bijdrage aan hun land.”

Ook collega-vrijwilliger J. Morinho (21) uit Argentinië vindt dat hij nuttig werk doet. “Ik ben hier negen weken en ik merk dat Thai niets doen als ze er niet voor betaald worden. Wij zorgen dat die rotklusjes wel gebeuren. Het mes snijdt aan twee kanten. Wij krijgen een goed gevoel en zij kunnen hun leven proberen op te pakken.”

Reageer op dit artikel