nieuws

Stratenmakers krijgen eigen zorgverzekering Nominale premie

bouwbreed

nieuwegein – De Ondernemersvereniging Bestratingsbedrijven Nederland werkt momenteel aan een nieuwe collectieve zorgverzekering, speciaal bestemd voor OBN-werkgevers en hun medewerkers. De OBN Zorgverzekering biedt in ieder geval keuzevrijheid voor de dekking gecombineerd met een aantrekkelijk premieniveau.

Joop Pison, beleidsmedewerker Arbeidsverhoudingen en Sociale Zekerheid bij de OBN, houdt zich bezig met de nieuwe zorgverzekering en verwacht dat voor nagenoeg alle medewerkers van OBN-lidbedrijven de nieuwe OBN Zorgverzekering aantrekkelijk zal zijn. Niet alleen vanwege de collectieve premievoordelen, maar ook omdat er tegen zeer gunstige voorwaarden aanvullende keuzepakketten kunnen worden aangeboden boven op de basisverzekering.

“De exacte hoogte van de premie is nu nog niet bekend omdat de maatschappijen de juiste informatie van de overheid nog niet ontvangen hebben. In het najaar wordt hierover meer bekend en in december kunnen we medewerkers een definitief aanbod doen met exacte premies en diverse keuzemogelijkheden ten aanzien van eigen risico�s en aanvullende pakketten.”

Aanleiding is de invoering van een nieuw zorgstelsel dat bestaat uit een basispakket dat aangevuld kan worden. De verplichte basisverzekering heeft een dekking die vergelijkbaar is met het bestaande ziekenfondspakket. Dat betekent in feite een beperkte dekking, omdat de fysiotherapeut en de tandarts maar zeer beperkt vergoed wordt. In de OBN Zorgverzekering worden deze gaten dan ook gedicht met diverse aanvullende pakketten. Ook bestaat er straks keuze uit verschillende eigen risiconiveaus.

Pison legt uit waarom ondanks alle onduidelijkheden nu toch al de nieuwe OBN Zorgverzekering onder de aandacht gebracht wordt: “Allereerst krijgen onze werkgevers al veel vragen van hun medewerkers. De kranten staan er immers vol van. Verder is het zo, dat de komende maanden een informatiebombardement losbarst over de nieuwe zorgverzekeringswet. De overheid gaat erover communiceren en particuliere zorgverzekeraars gaan ongetwijfeld veel reclame maken.”

Iedere werknemer bij een OBN-lidbedrijf kan zich per 1 januari 2006 verzekeren bij wie hij maar wil, maar ik raad iedereen aan niet over te stappen vóór je in december het aanbod van de nieuwe OBN Zorgverzekering hebt gezien, want anders doe je jezelf hoogstwaarschijnlijk tekort. Een bijkomend voordeel – naast de collectieve premiekorting – kan zijn dat de acceptatie voor de aanvullende pakketten veel gemakkelijker verloopt.”

Vanaf 1 januari 2006 is er een verplichte basisverzekering voor geneeskundige zorg voor alle inwoners van Nederland. Geen onderscheid meer tussen ziekenfonds en particulier.

Een deel van de premie voor de basisverzekering bestaat voor werknemers uit een vast bedrag van circa 1100 euro per jaar, de zogenoemde nominale premie.

Afhankelijk van uw inkomen kan de Zorgtoeslag worden aangevraagd bij de Belastingdienst; deze Zorgtoeslag (een soort subsidie) dient om u te compenseren voor de hoge nominale premie.

Voor kinderen tot 18 jaar hoeft geen premie te worden betaald.

Voor alle werknemers betalen werkgevers een inkomensafhankelijke premie van 6,25 procent tot een maximum van zo�n 31.000 euro per werknemer.

Alle werknemers krijgen te maken met de zogeheten no-claimregeling. Men krijgt maximaal 255 euro terug na afloop van het verzekeringsjaar, indien men geen zorgkosten maakt.

Collectieve ziektekostenverzekeringen blijven in het nieuwe stelsel mogelijk, waarbij de maximale premiekorting 10 procent bedraagt over de nominale premie. Dus ongeveer 100 euro

Aanvullende verzekeringen vallen buiten het bereik van de nieuwe Zorgverzekeringswet, maar blijven onmisbaar.

In een enkele cao is bijvoorbeeld al afgesproken dat werkgevers een extra bijdrage in de kosten geven als werknemers de fysiotherapeut meeverzekeren.

Reageer op dit artikel