nieuws

Slachtoffers van tsunami vechten voor hun grond

bouwbreed

takua pa – Vele Thai die door de tsunami op 26 december 2004 dakloos raakten zijn al zeven maanden in een bittere strijd verwikkeld met hotelketens en grootgrondbezitters. De grond waarop zij vaak al generaties lang woonden is de inzet van het conflict. De grootgrondbezitters schuwen geen middel om de gewilde grond aan zee aan hun bezit toe te voegen.

De dorpelingen die nu al maanden in opvangkampen leven hebben vorige week de hulp ingeroepen van de centrale overheid. Ze eisen dat lokale politieagenten en ambtenaren worden overgeplaatst uit de provincie Phang-nga omdat deze hen zouden intimideren.

“Vooral politieagenten in de regio gedragen zich als maffiosi. In plaats van hun werk te doen laten ze zich gebruiken door de grootgrondbezitters en de hotelketens. Door ze over te plaatsen hopen we dat we een oplossing voor de grondproblematiek kunnen vinden,” zegt Suvit Kongsong, een plaatselijke politicus in Takua Pa. “Zolang deze agenten in dienst blijven zullen de problemen alleen maar erger worden. Ze aarzelen niet de slachtoffers te bedreigen.”

De conflicten om de gewilde grond zijn een serieus probleem sinds de verwoestende golf op Tweede Kerstdag de Thaise kust overspoelde. Vele dorpelingen in de kustprovincies kunnen hun huis niet terugbouwen op de plaats waar hun familie al jaren woonde, omdat hotelketens en grootgrondbezitters de stukjes land claimen. Volgens Suvit komt het regelmatig voor dat de politie de aangiften van slachtoffers van dit landjepik niet in behandeling neemt. “De slachtoffers die al hun bezittingen al verloren zullen ook deze strijd verliezen als ambtenaren, politieagenten en een enkele gouverneur zich blijven gedragen als loopjongens van de grote bedrijven”, zegt Suvit stellig.

Het verhaal van Suvit wordt onderschreven door Gen Pikulthong, voorzitter van de overheidscommissie die de conflicten om land in de door de tsunami getroffen provincies moet oplossen. “Een belangrijk onderdeel van het probleem zijn overheidsfunctionarissen en corruptie,” zei hij terwijl hij in juli een vrijwilligerscentrale bezocht.

“Er zijn gevallen bekend waarbij ambtenaren eigendomspapieren hebben vervalst, in ruil voor geld. Samen met lokale politici en politiefunctionarissen vormen ze de grootste horde die mijn commissie moet nemen.”

Nattawut Kanthong, voorzitter van de vereniging van kleine bedrijven in Khao Lak, een dorp dat volledig is weggevaagd, vindt dat het probleem door de centrale Thaise overheid zelf is gecreëerd.

“De beslissing om de Thaise westkust na de tsunami aan te wijzen als gebied waar toerisme voorrang krijgt boven alles is de oorzaak. Dat plan (waarbij de voorheen vrijwel onbebouwde kuststrook eenzelfde status heeft gekregen als de populairste badplaatsen Phuket en Pattaya, red.) is nooit aan de dorpelingen voorgelegd. Het gevecht om de grond zal daarom nog wel even voortduren.”

Politie neemt aangiften vaak niet in behandeling

Reageer op dit artikel