nieuws

Schermen langs A59 weren geluid én klanten

bouwbreed Premium

nuland – In tegenstelling tot de automobilisten is een aantal ondernemers gevestigd langs de nieuwe A59 tussen Rosmalen en Geffen in Noord-Brabant niet zo blij met deze snelweg. Een deel van de klanten blijft weg, omdat de betonnen geluidsschermen langs ongeveer de helft van het tracé de bedrijven letterlijk aan het zicht onttrekken.

“De werkplaats is nog steeds goed bezet, maar ik denk dat de verkoop met 70 procent is teruggelopen”, schat R. Slaats, mede-eigenaar van auto- en garagebedrijf Slaats in Nuland. Vroeger liepen veel passanten spontaan binnen. In de file hadden ze alle gelegenheid om een deel van het autoaanbod alvast te bekijken. Vanwege de ombouw van de oude N59 moest het garagebedrijf verhuizen van de ene kant van de rijksweg naar de andere.

Dat het bedrijf toch weer koos voor een locatie aan de rijksweg met de wetenschap dat er een betonnen geluidsscherm zou komen, was min of meer noodgedwongen, legt Slaats uit. Het aantal bedrijfspanden in de buurt is op de vingers van één hand te tellen.

Ook bij autobedrijf Nuland, eveneens gevestigd aan de oude weg die parallel loopt aan de nieuwe, zijn de inkomsten teruggelopen. “Vroeger hoefden we nooit te adverteren”, zegt eigenaar W. Verstegen. Nu moet hij wel. Maar hij denkt niet dat hij daardoor op zijn oude omzetniveau terugkomt. Hij is nog bezig met een verzoek tot planschade.

De claim van motel Nuland, onderdeel van het Van der Valkconcern, ligt al bij de gemeente Maasdonk, waartoe Nuland behoort. Van der Valk heeft jarenlang vergeefs gestreden voor een transparant scherm ter hoogte van het motel. Er is weliswaar een transparant stuk, maar dat deel is zo klein dat het motel nog nauwelijks is te zien. Ook bij motel Nuland merken ze dat het rustig is. “Het is minder druk, maar dat is misschien ook de tijd van het jaar”, hoopt p&o-manager C. de Jager. Pas uit de jaarcijfers over 2005 moet echt blijken wat het effect is van de geluidsschermen. Nu het motel vanaf de snelweg niet meer zichtbaar is, wil Van der Valk een reclamezuil met een toekan langs de A59. De gemeente Maasdonk heeft toegezegd te willen meewerken.

Bij Rijkswaterstaat liggen inmiddels twaalf claims. Het gaat zowel om planschadeverzoeken als beroepen op de nadeelcompensatieregeling. Dat is volgens Rijkswaterstaat een redelijk gemiddeld aantal voor een project als de ombouw van de rijksweg.

De aanleg van de autosnelweg A59 is bijna klaar. Bouwcombinatie Poort van Den Bosch maakt zich op voor de laatste grote klus, het aanbrengen van een laag zoab en definitieve belijning. Dat gebeurt komend weekend en de drie weekeinden daarna. Het nieuwe stuk A59 wordt hiervoor in verschillende delen afgesloten.

Aan het einde van dit jaar moet de weg officieel opgeleverd worden, maar eind september na het asfalteren kunnen weggebruikers de hele weg al benutten. Nu al is de doorstroming flink verbeterd, ondanks de beperkingen die nog gelden.

�Vroeger liepen veel passanten

spontaan naar binnen�

Reageer op dit artikel