nieuws

Scheidingswand herbergt installaties en laat ruimte intact

bouwbreed

den haag – Bij de renovatie/verbouw van een monumentaal bankgebouw tot modern kantoorpand in Den Haag zijn alle bekabelingen, leidingen en kanalen voor de luchtbehandeling zorgvuldig weggewerkt. Dit inbouwsysteem, AirEduct genaamd, biedt een hoge mate van transparantie zonder ingewikkelde bouwkundige ingrepen.

Het voormalige bankgebouw van de Nederlandse Handelmaatschappij schuin tegenover het Binnenhof en de Hofvijver ondergaat een metamorfose. Het pand uit de jaren twintig van de vorige eeuw is ontworpen en gebouwd als een onneembare vesting en moest door projectarchitect Marc van Roosmalen worden getransformeerd tot een open en modern kantoor.

Het carrré-vormige Rijksmonument telt zeven verdiepingen waarvan twee ondergronds, voorzien van enorme kluizen. Om meer licht in het 41 bij 26 meter grote gebouw te brengen, werd de kern van het gebouw over alle etages geopend en voorzien van onder andere een glazen atriumdak met 60 millimeter dikke constructieve glazen liggers. Door deze ingreep inclusief een beloopbaar glazen vloerdeel dringt het daglicht nu door tot de onderste kluisruimten in het gebouw.

Cassetteplafonds

Medewerkers van de Raad voor de rechtspraak nemen dit najaar hun intrek in het complex. Een van de eisen bij de transformatie die in opdracht van de Rijksgebouwendienst (RGD) plaatsvond, was dat het monumentale karakter van het pand, en dus ook de cassetteplafonds in de ruim 4 meter hoge ruimten, in zicht moesten blijven,

RGD-projectleider Koos Speksnijder: “Een systeemplafond was dus geen optie. Daar komt bij dat de vloer 6 centimeter dik is, waardoor infrezen maar op beperkte schaal mogelijk is. Een verhoogde vloer zou aansluitproblemen geven op de bestaande trappenhuizen, liften en andere monumentale elementen.”

De AirEduct, een inbouwsysteem waarbij alle installaties worden geïntegreerd met een systeemwand, bood uiteindelijk de oplossing. “Het systeem is een compacte en volledig zelfdragende constructie waarin lucht, licht, elektra en data zijn geïntegreerd. In feite is het een medium”, aldus collega Rob Leus.

De geprefabriceerde, geïntegreerde inbouwinfrastructuur is ontwikkeld door de RGD in samenwerking met Well-design uit Utrecht en fabrikant Lindner uit Ede die het project na Europese aanbesteding binnenhaalde.

“Wij hebben op basis van het ontwerp de engineering en detaillering uitgewerkt waarbij we zijn uitgegaan van ons bestaande scheidingswandsysteem. Het moeilijke was de diversiteit aan eisen: akoestisch, functioneel, esthetisch en praktisch”, aldus Bart Kamps, directeur van Lindner.

Het eindresultaat is een scheidingswandsysteem die de ruimte indeelt met behoud van flexibiliteit. “Omdat het systeem aansluit op de bouwkundige vloeren, wanden en plafonds blijft de hele binnenkant van een gebouw zowel intact als zichtbaar. De verdere �verzorging� van een ruimte – de ventilatie, verwarming, koeling en communicatie – komt uit het wandsysteem.” Kamps spreekt van “een veredeld soort meubelstuk dat ruimte separeert en indeelt.”

De gesloten dragende wanden zijn 2,20 meter hoog. Daarop rust de circa 40 millimeter brede leidinggoot die zowel koelleidingen, ventilatiekanaal als alle elektra en data herbergt. Het geheel is �verpakt� in metalen gebogen schaaldelen waarin tevens de verlichting is weggewerkt. Het gewicht wordt via zogeheten interfaces (kolommen) afgedragen naar de vloer. Deze kolommen zijn 2,20 meter hoog, 60 centimeter breed en 10 centimeter dik en worden op de vloer verankerd.

De stramienmaat is circa 3,20 meter. Kamps: “De modulemaat hangt af van het ritme in het gebouw en de aanwezige transportmogelijkheden. In dit gebouw heeft het AirEduct een lengte variërend van circa 2,4 tot maximaal 3,6 meter. Dit is een ideale situatie vanwege de aanwezige verticale kanalen waarop we bouwkundig konden aansluiten.”

Het AirEduct moet altijd tenminste aan één kant op een leidingschacht aansluiten. De mate van repeteerbaarheid is afhankelijk van de omvang van het luchtkanaal; hoe groter de doorsnede hoe meer meters kunnen worden gemaakt.

Aan het leidingensysteem hangt het gangwandsysteem waarin opgenomen de hardglazen schuifdeuren met een breedte van 1,50 meter, waardoor de toegang van de werkvertrekken ontstaat. Achter deze wand is een werkruimte volledig vrij indeelbaar. Op het kanaal zelf is tot de ruim 4 meter hoge gestucte plafonds een wand van gehard glas met verschillende diktes aangebracht voor een maximale transparantie. Kamps: “De volledig vrijdragende constructie is flexibel en snel te demonteren. Met maximaal 45 kg/m2, zonder het gewicht van de glasconstructie, is het een relatief lichte scheidingswand. Door vaste modules is het snel en makkelijk te (ver)plaatsen, zonder ingrijpende bouwkundige maatregelen.

De wand is opgebouwd uit een meerschalig systeem van gecoate metaalplaat, 12 millimeter gipsplaatcachering en vulling door 40 millimeter minerale wol.

In de constructie zijn tevens de draagstijlen van het kanaal opgenomen. De kamerscheidende wand (38 decibel) is 89 millimeter dik. De gangwanden en schuifdeuren (28 decibel) zijn van een dubbel schaalsysteem. Kamps: “Uiterlijk lijkt het een scheidingswand, innerlijk is het een draagsysteem.” Via een data/e-gootsysteem op vloerniveau in de kamerscheidende wand vindt de verdeling plaats naar de afzonderlijke werkplekken op de gewenste locatie.

Lindner heeft patent op het systeem aangevraagd. “Wij denken dat er een behoorlijk behoefte aan is, ook in de nieuwbouw. Door toepassing van het AirEduct kan het systeemplafond worden weggelaten waardoor een grotere verdiepingshoogte wordt verkregen. Daarbij kun je meer functies in de schaaldelen kwijt, zoals luidsprekerinstallaties, beveiligingstechnieken, verlichting en luchtverwarming. De wand kun je bijvoorbeeld ook gebruiken als bevestigingstechniek voor wandorganisatie. Ook kast/archiefruimten kunnen deel uitmaken van het wandsysteem.”

�Constructie geheel vrijdragend en flexibel�

Dit is een quote

van 3 regels

Reageer op dit artikel