nieuws

Rechter buigt zich over Freedom Tower Gedraaide vorm

bouwbreed

new york – Rechter M.B. Mukasey van de federale rechtbank in Manhattan heeft bepaald dat T. Shine zijn zaak tegen de ontwerper van de Freedom Tower, David Childs mag voortzetten. Dat het ontwerp van de Freedom Tower in verband met veiligheidseisen inmiddels compleet is veranderd, doet volgens de rechter niets af aan de zaak.

Shine beschuldigt Childs van architectenbureau Skidmore Owings and Merrill (SOM) ervan zijn afstudeerontwerp voor het ontwerp van de Freedom Tower te hebben gekopieerd. Zoals eerder in Cobouw was te lezen, ontkent Childs niet dat hij bekend is met Shine�s werk maar hij onthield zich van commentaar. In maart had SOM een motie bij de rechtbank ingediend met het verzoek de zaak te seponeren op grond van het feit dat het ontwerp van Shine niet origineel was en niet in aanmerking kwam voor bescherming door copywright.

Mukasey liep niet op de rechtszaak vooruit maar zei dat menigeen kan vinden dat de gedraaide vorm van de Freedom Tower in combinatie met de golvende diamantvormige gevel wel degelijk veel gelijkenis vertoont met het ontwerp van de �Olympic Tower� van Shine. Als dat zo is, is er volgens Mukasey sprake van een oneigenlijke toeeigening van een met copyright beschermde artistieke expressie en heeft Shine een zaak. Dat van de gedraaide vorm van de Freedom Tower is afgestapt op grond van de veiligheidsvoorschriften doet niets aan de zaak af omdat het originele ontwerp van Shine deel zal blijven uitmaken van het publieke domein.

Het huidige ontwerp voor de Freedom Tower dateert van 29 juni en lijkt helemaal niet meer op het origineel. Daniel Libeskind en David Childs waren naar de tekentafel teruggestuurd toen de New Yorkse gouverneur G.E. Pataki eiste dat de wolkenkrabber een aanval met autobommen moest kunnen weerstaan.

Een eerste genomen maatregel was het aanpassen van het ontwerp met onder meer een in zwaar gewapend beton uitgevoerde bomvrije �sokkel� met een hoogte van ruim 60 meter boven het maaiveld. Zoals verder was te verwachten, hebben de ontwerpers het grondoppervlak in het nieuwe ontwerp verkleind. Door de gevels verder van de straat af te positioneren zijn de gevels minder kwetsbaar voor autobommen die op straat tot ontploffing komen.

Door het kleinere grondoppervlak is van de aanvankelijk getordeerde vorm van de wolkenkrabber afgestapt. De toren heeft nu een vierkante basis en vierkant dak waarbij het dak ten opzicht van de basis is verdraaid. De zijden van het grondvlak versmallen hierbij tot een punt van het vierkante dak en andersom. De gevels krijgen hierdoor de vorm van enorme gelijkbenige driehoeken. Hierdoor krijgt de toren halverwege een achthoekige vorm en wijkt de toren compleet af van het aanvankelijke ontwerp van Childs en eventueel van Shine.

Childs heeft er geen spijt van dat hij is afgestapt van de gedraaide vorm. Hij vindt het vernieuwde ontwerp zelfs beter dan het �oude� omdat het in detail meer verwijst naar de verwoeste Twin Towers.

Zo blijft de hoogte 1776 feet (541 meter). Dit is een verwijzing naar het jaar dat de Verenigde Staten zich onafhankelijk verklaarde. Het nieuwe grondoppervlak van 60 bij 60 meter komt ook overeen met de oude Twin Towers. De vloer van het panoramadek bevindt zich op 415 meter hoogte, dezelfde hoogte als de voormalige zuidelijke toren. De glazen balustrade steekt daar boven uit tot op een hoogte van 417 meter, de hoogte van de voormalige noordelijke toren. De uiteindelijke hoogte bedraagt 541 meter inclusief mast. Op dit moment werken ingenieurs van Skidmore, Owings en Merill (SOM) aan het definitieve ontwerp en constructie van de 126 meter hoge mast.

Volgens de huidige planning komt de eerste stalen constructie in 2007 boven het maaiveld uit en is de toren in 2009 constructief op hoogte. In 2010 kunnen de eerste huurders gebruik maken van de Freedom Tower.

Reageer op dit artikel