nieuws

Protest tegen watergeul in IJsselvallei Dorp komt letterlijk in badkuip te liggen

bouwbreed

veessen – Nadat waterschap Veluwe tegen de hoogwatergeul tussen Veessen en Wapenveld heeft gestemd, laten de dorpen Den Nul, Fortmond en Oost-Wijhe weer van zich horen. Feit is dat dit onderdeel in het kader van Ruimte voor de Rivier om te komen tot een oplossing voor het stroomgebied van de IJssel, de meeste protesten oproept tot nu toe.

Dat constateert H. van Boven, woordvoerder bij het waterschap Veluwe. “Het is een complexe discussie”, zegt hij. “De dorpen Veessen en Vorchten vallend onder de gemeente Heerde waarlangs de IJssel stroomt aan de oostkant, zijn bang dat ze door de hoogwatergeul met bijbehorende dijk aan de westkant letterlijk in een badkuip komen te liggen. Want wat als een van de dijken doorbreekt, wordt geredeneerd.”

Zo�n tweehonderd mensen namen deze week dan ook de moeite de vergadering van het waterschap Veluwe bij te wonen waar een hard applaus was te horen na de uiteindelijke tegenstem van het dagelijks bestuur. “De mensen in de streek zijn erg ongerust, de bewoners van Veessen ronduit boos als de hoogwatergeul langs hun dorp komt te lopen”, aldus Van Boven. Hij vreest dat het voor staatssecretaris Schulz van Haegen (waterstaat) nog een moeilijke beslissing gaat worden. Volgende week is de inspraakronde voorbij en zal zij op basis van alle reacties tot een besluit moeten komen. Op 30 augustus komt zij praten in Veessen.

De dorpen Den Nul, Fortmond en Olst-Wijhe in waterschap Groot Salland zijn op hun beurt bang dat na de heftige protesten, de hoogwatergeul misschien verlegd gaat worden op hun grondgebied, een alternatief plan van een protestgroep uit Veessen. Zij hebben de staatssecretaris juist deze week laten weten voor het oorspronkelijke watergeulplan te zijn. “Een ander discussiepunt is het verdiepen van de rivierbedding en het tegelijkertijd verlagen van de uiterwaarden als oplossing”, legt Van Boven uit. “Een minderheid van het waterschap denkt alleen dat dat op de lange termijn onvoldoende zal zijn om de in de toekomst verwachte waterhoeveelheden op te vangen.”

Reageer op dit artikel