nieuws

Prorail neemt prestaties mee bij aanbestedingen

bouwbreed Premium

utrecht – Aannemers die slecht presteren maken bij Prorail minder kans op een opdracht. De beheerder van alle spoorwegen in Nederland weegt vanaf volgend jaar de kwaliteit van het werk van bouwers mee bij de aanbesteding van opdrachten.

Voor de beoordeling van de aannemers heeft Prorail een database in elkaar gezet. Daarin wordt bijgehouden hoe vaak de bouwers die voor Prorail werken voor storingen en vertragingen zorgen, hoe zij presteren op milieugebied en of de ondernemingen veilig werken of niet.

De verzamelde gegeven worden gebundeld in een index die op een schaal van nul tot honderd punten aangeeft hoe het beoordeelde bedrijf heeft gepresteerd. “Scoort een bedrijf 55 punten, dan moet er nog veel verbeterd worden”, licht A. Hartman van Prorail de index toe.

Doet een aannemer het slecht, dan wordt het voor hem moeilijker om een vervolgopdracht te krijgen. De scores van de laatste twee jaar worden bij de aanbestedingsprocedure van het werk gebruikt. Aannemers die voor Prorail werken kunnen hun eigen beoordeling binnenkort via internet bekijken. De gegevens worden niet aan anderen bekendgemaakt.

Hartman: “Met dit systeem komen we de aannemers in hun eigen wensen tegemoet. Zij hebben zelf gevraagd om bij aanbestedingen niet alleen op prijs te selecteren, maar ook op kwaliteit.”

Reageer op dit artikel