nieuws

Onstuimige groei voor Bilfinger Duitse inbreng smelt weg tot 27,6 procent

bouwbreed

mannheim – Bilfinger Berger heeft de groei goed te pakken. Met voor 6,9 miljard euro aan orders in portefeuille, steeg de omzet van het concern uit Mannheim in de eerste helft van het jaar met 18 procent tot 3,3 miljard euro.

Vooral dankzij de aankopen van dienstverlener Babcock Borsig en ingenieursbureau Simon nam het personeelsbestand van de Duitse bouwreus met 10 procent toe tot 55.071 medewerkers. Bij de bouwbedrijven werken vrij stabiel 33.146 mensen. Het segment dienstverlening maakte een sprong van 16.443 naar 21.249. Slechts 28 procent van het Bilfingerpersoneel werkt nog in thuisland Duitsland.

In zijn halfjaarcijfers toont Bilfinger zich over de gehele linie als een onstuimige groeier. De investeringen namen met 150 procent toe tot 200 miljoen euro. De oogst nieuwe opdrachten steeg in de eerste helft van het jaar met 32 procent tot een pakket van 3,7 miljard euro. De relatief bescheiden winst klom met 60 procent naar 16 miljoen euro.

In het segment ingenieursbureau haalde Bilfinger 1,3 miljard euro uit de markt. Het volume nieuwe orders steeg met 20 procent tot 1,4 miljard euro. Tot de prestigieuze projecten die de ingenieurs konden afronden behoren de Wienerwaldtunnel in Oostenrijk, de Malmötunnel in Zweden plus snelwegen in Hongarije en op Réunion.

Vanwege de plannen in Duitsland haast te maken met de uitgifte van werken in publiek-private samenwerking, verwacht Bilfinger het verder aanzwellen van de orderstroom. Voor dit jaar rekent het concern op een prestatie van 2,7 miljard euro.

In de sector hoogbouw en industrie realiseerden de Mannheimers een omzet van 938 miljoen euro. Het orderbestand groeide met bijna een kwart tot 2,2 miljard euro. De tak profiteert volgens Bilfinger in hoge mate van de samenwerking met de eigen bouwbedrijven en dienstverleners.

Een voorbeeld zijn de steun van BB Hochbau en de van Holzmann overgenomen dienstverlener HSG bij het gestalte geven van de Wereldjeugddag in Keulen, die honderdduizenden bezoekers zal trekken. Het project omvat de ontsluiting van een terrein, het bouwen van tijdelijke accommodaties plus de installatie en het beheer van de evenementstechniek.

De dienstverlening zet zijn veroveringstocht voort en boekte voor de eerste keer ruim een miljard omzet.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels