nieuws

Ondergrondse leidingen België op website

bouwbreed Premium

brussel – Tegen 1 januari 2006 kunnen aannemers die in België werken uitvoeren terecht op een website, waar ze informatie kunnen krijgen over de plaats waar zich ondergrondse nutsleidingen bevinden.

De federale Belgische regering heeft daarover een akkoord gesloten met de eigenaars van de ondergrondse leidingen en met de bouwsector. Aanleiding is de enorme gasramp van 30 juli vorig jaar in Ghislenghien in Wallonië waardoor 24 mensen werden gedood en 132 zwaargewond raakten. De oorzaak van de ramp was dat een aannemer bij graafwerkzaamheden een ondergrondse gasleiding raakte waarna er zich een serie reusachtige ontploffingen voordeden, waarbij zelfs auto�s van een naburige snelweg werden weggeblazen.

Tot nu toe bestaat een dergelijk kadaster van ondergrondse nutsleidingen niet in België. Voorlopig gaat het alleen om informatie over gas- en elektriciteitsleidingen, maar er bevinden zich ondergronds natuurlijk veel meer leidingen en kabels voor bijvoorbeeld dataverkeer. Het feit dat de bevoegdheid over de leidingen zich in verschillende handen bevindt, bemoeilijkt de situatie.

Reageer op dit artikel