nieuws

Noppenplaat biedt goede contactgeluidsisolatie

bouwbreed Premium

rotterdam – Montevideo is een hoogbouw met kantoren en luxe appartementen bij Hotel New York in Rotterdam. De opdrachtgever schreef vloeren voor met een contactgeluidsisolatie van +15 decibel. Dat is ruimschoots gehaald, door toepassing van een noppenplaat, een dubbele randstrook en door een zorgvuldige uitvoering van de anhydriet gietvloer.

“Het was een lastige opgave”, stelt J. Gravemaker, commercieel adviseur bij Gyvlon in Geertruidenberg. “De totale dikte van de vloer mocht 22 tot 23 centimeter zijn. Aangezien de draagvloer 15 centimeter is, hadden we maximaal 8 centimeter ter beschikking voor de isolatie, de vloerverwarming en de dekvloer. Het is gelukt met een 2 centimeter dikke laag zwevende vloerplaat van Rockwool, 3 centimeter Velta-noppenplaat voor de montage van de leidingen van de vloerverwarming en een anhydriet gietvloer van 3 centimeter vanaf de bovenkant van de noppen.”

De gebruikelijk constructie is een laag Rockwool, daarop een folie, een wapeningsnet waaraan de leidingen worden bevestigd en tenslotte een cement of anhydriet gietvloer. O. Osse, hoofduitvoerder vloeren bij NAS Afbouw in Geffen: “We passen zelden noppenplaat toe, maar qua planning is het een aantrekkelijke optie. De platen zijn 1,60 bij 1,20 meter en te snijden met een mes. Onze medewerkers zijn gespecialiseerd, een deel in het leggen van de isolatie, de anderen in het gieten van de vloer.”

M. Hestermans is technisch adviseur bij Rockwool Benelux in Roermond. Hij legt uit hoe hoog de eis van +15 decibel is.

“Dat is de hoogste comfortklasse voor contactgeluidsisolatie in NEN 5070. Het Bouwbesluit eist +5 decibel. De constructie is getest in het laboratorium van Peutz in Molenhoek. We hebben diverse systemen getest, onder andere met een zandcementdekvloer en met de anhydrietvloer van Gyvlon. Met de anhydriet (calciumsulfaatgebonden) gietvloer van Gyvlon bereikten we de beste resultaten.”

Gravemaker: “Met een monoliete betonvloer van 750 tot 800 kilogram is zelfs +5 decibel niet haalbaar. De betonnen draagvloer is 15 centimeter dik, daarop ligt een laag steenwol om het geluid te dempen, en daarop weer een dekvloer. Het is aan de zorgvuldige uitvoering door NAS Afbouw te danken dat we zelfs boven de +15 decibel zijn uitgekomen. In de praktijk verlies je makkelijk 5 decibel ten opzichte van de resultaten in het laboratorium, tenzij de vloer bijzonder goed wordt uitgevoerd.”

Volgens ir. P.H. Wapenaar van ingenieursbureau Peutz in Zoetermeer is de eis van het Bouwbesluit “niet meer dan een vangnet. Als men zachte vloerbedekking gebruikt valt het nog mee, maar de grootste fout is een tegelvloer zomaar op de betonnen constructievloer. Zelfs bij vloeren van +10 decibel levert dat nog problemen op met de contactgeluidsisolatie. De voorschriften zouden zo moeten zijn, dat de bewoners een vrije keuze hebben in de vloerafwerking. In het gebouw Montevideo willen de bewoners ook tegelvloeren kunnen leggen. De isolatie is zo goed, dat ook dan het schuiven van stoelen en hollen van kinderen bij de buren niet wordt gehoord. Maar het vallen van een hamer bijvoorbeeld wel.”

Volgens Wapenaar is het grootste risico het ontstaan van geluidsbruggen door onvoldoende detaillering of onzorgvuldige uitvoering. In Montevideo is om die reden een dubbelgevouwen kantstrook toegepast, die aan de noppenplaat is verlijmd teneinde zeker te zijn dat geen mortel tussen muur en isolatie terecht kan komen.

Ook het contact met de wanden is vermeden. Plinten raken de vloer niet. De voeg tussen plint en vloer is met soepel en waterdicht materiaal afgewerkt. Belangrijk is dat de bewoners nooit de vloeren zullen doorboren, bijvoorbeeld om een wandje aan de constructievloer te verankeren. Dat zou de goede contactgeluidsisolatie weer teniet doen.

Montevideo is ontwikkeld door ING Real Estate. Behalve kantoren bevat het gebouw 192 appartementen, verdeeld over 43 verdiepingen. De hoofdaannemer is Besix uit België. Het gebouw is 151 meter hoog.

Om de anhydriet te kunnen verpompen, is de samenstelling van de Gyvlon GD-20 vloer enigszins aangepast. Een Gyvlon-vloer bestaat uit het bindmiddel anhydriet, zand, grind, toeslagstoffen en water. Het anhydriet is afkomstig van rookgasontzwaveling (RO) bij kolengestookte elektriciteitscentrales.

Alle leidingen, behalve de leidingen van de vloerverwarming, zijn in de constructievloer opgenomen. Als vloerverwarming is gekozen voor het systeem Velta Tecto 2ND8, dat is geïnstalleerd door ENVO Installatietechniek. Onder de noppenplaat ligt Rockwool vloerplaat 501, een harde en veerkrachtige steenwolplaat.

Uiteindelijk is na de uitvoering van de vloeren de contactgeluidsisolatie in het gebouw Montevideo gemeten. Het team van Rockwool, Gyvlon, Peutz en NAS Afbouw meldt met trots dat plaatselijk zelfs waarden zijn gemeten van +20 decibel. Het blijkt dus mogelijk om met een betonnen constructievloer van 15 centimeter, 2 centimeter steenwolplaat, 3 centimeter noppenplaat en 3 centimeter anhydriet een ongekend hoge contactgeluidsisolatie te bereiken.

Reageer op dit artikel