nieuws

Noordelijke schilders ook in zomer massaal werkloos

bouwbreed

groningen – De hoge werkloosheid onder huisschilders in Groningen en Drenthe beperkt zich niet uitsluitend tot de winter. Volgens de FNV Bouw regio Noord is het aantal schilders dat ook in de zomer werkloos thuiszit ronduit alarmerend. In vergelijking met 2000 is het aantal dat in juli in de ww zit, met 300 procent gestegen.

De cijfers van de FNV Bouw liegen er niet om. De afgelopen winter zat 60 procent van de Drentse en 65 procent van de Groningse schilders zonder werk. Landelijk gezien is dit percentage 26 procent. “Traditioneel is de werkloosheid in de afbouw in het noorden altijd al hoog geweest. Maar het is niet alleen een probleem van de winterwerkloosheid”, zegt A. Stuivenberg, regiobestuurder van de FNV. “Dit jaar zitten er ook in juli drie keer zoveel schilders in de ww als vijf jaar geleden.”

De vakbond is al lange tijd bezig opdrachtgevers als (semi) overheden en het bedrijfsleven ervan te overtuigen dat er ànders moet worden aanbesteed. De bond roept gemeenten op binnenschilderwerk uitsluitend in de winter te laten uitvoeren. En op het gebied van buitenwerk is veel meer mogelijk. “De verfindustrie heeft niet stilgezeten en allerlei nieuwe producten ontwikkeld, zodat ook in de winter kan worden doorgewerkt. Nu komt het nog veel te vaak voor dat schilders in de zomer hevig zwetend het binnenwerk doen en in de winter thuiszitten.”

Ook corporaties moeten anders denken over schilderwerk. “Traditioneel wordt pas na 15 maart begonnen en na 15 oktober houdt het buitenwerk alweer op. Het is koudwatervrees om deze cyclus te willen doorbreken. Voorlopig is het vechten tegen de bierkaai. “Ondanks de inspanningen is er geen kentering bij de overheid merkbaar. En toch is het voor hen een stuk gunstiger om zo min mogelijk mensen in de bijstand te hebben.”

Vanwege de malaise is een groot aantal noordelijke schilders noodgedwongen uitgeweken naar het westen van het land. “Omdat ze reiskosten declareren, zijn ze duurder dan anderen. Als het slechter gaat met de economie, worden ze als eerste wegbezuinigd”, aldus de vakbondsman. “De vakbonden en de werkgevers moeten beter samenwerken. Alleen met krachtenbundeling is het tij te keren.”

Reageer op dit artikel