nieuws

Nieuw ontwerp noodzakelijk voor theater Middelburg

bouwbreed Premium

middelburg – Welke keuze Middelburg straks ook maakt, architecten en constructeurs moeten hoe dan ook terug naar de tekentafel. Om nog een zaal voor grote producties te handhaven, worden twee filmzalen, kleine zaal en het restaurant geschrapt uit het plan voor het A-theater dat kampt met een lekke bouwput.

Gisteren werd het zoveelste rapport van Toornend & Partners gepresenteerd als volgende acte in het drama rond de lekke bouwput aan de zuidsingel in Middelburg. Sinds medio februari de woningen direct naast de bouwput verzakten, staat die onder water. Onkruid heeft inmiddels bezit genomen van de randen van de kuip en klimt hoog tegen de verlaten bouwketen op van aannemers TBI Voormolen en Sprangers. Een activist die een beetje zijn best doet vindt er, als de bouwactiviteiten ooit nog worden hervat, vast wel een zeldzame dier- of plantensoort, waarmee de bouw verder vertraging oploopt.

Want zelfs als de gemeenteraad op 5 september de knoop doorhakt en kiest voor versoberde doorbouw op de bestaande locatie, zullen de aannemers nog niet meteen aan de slag kunnen. Feitelijk moet er een nieuw ontwerp worden gemaakt, maakt wethouder A. van �t Westeinde duidelijk. Met alle procedurele consequenties van dien. Van een paar lichte aanpassingen maken is allang geen sprake meer. Het schrappen van twee filmzalen, de kleine zaal en het restaurant zijn daarvoor te ingrijpend. Maar die keuze heeft de voorkeur boven het verkleinen van bijvoorbeeld de grote theaterzaal, verduidelijkt de cultuurwethouder. Kleine zalen zijn er in de omgeving genoeg, een grote zaal voor grote producties biedt toegevoegde waarde in Zeeland.

Mocht de gemeenteraad inderdaad kiezen voor doorbouwen aan de Zuidsingel, dan kunnen de huidige architecten Claus en Kaan vermoedelijk hun ontwerp aanpassen, hoe ingrijpend ook. In tijd is dat dan ook de aantrekkelijkste optie. Maar financieel komt er een voordeliger variant naar voren in het rapport van Toornend & Partners: nieuwbouw aan de Mortiere. Dat vergt een investering van ruim 41 miljoen euro, terwijl doorbouw aan de zuidsingel de gemeente uiteindelijk op 41,7 miljoen euro komt te staan. Een derde serieus alternatief pakt nog wat duurder uit te weten: 43,5 miljoen euro. Mocht de bestaande locatie worden verlaten, dan moet de gemeente wel in een keer alle investeringen in die bouwput van zo�n 11 miljoen euro afboeken van de algemene reserves. Gevolg is dat de gemeente dan rood komt te staan en onder curatele komt; de zogenaamde artikel 12-status.

Geen voorkeur

Het college wil nadrukkelijk geen voorkeur uitspreken in de vorm van een raadsvoorstel, de gemeenteraad moet zelf een oordeel vormen . Het belangrijkste is volgens Van �t Westeinde dat de raad tijdens de vergadering van 5 september inderdaad een besluit neemt. Verder uitstel kost namelijk alleen maar meer geld.

Met de aannemer van de bouwput, TBI Voormolen, is de gemeente nog in gesprek. De bouwer van de lekke boorpalenwand is wel aansprakelijk gesteld, maar advocaten zijn nog niet in stelling gebracht. De inzet is om er samen uit te komen. Daarvoor is een speciale overleggroep gevormd waarin behalve TBI en de gemeente ook GeoDelft en Toornend en Partners zitting hebben.

Reageer op dit artikel