nieuws

Misbruik goedkope Polen hard aanpakken

bouwbreed

den haag – Het CDA vindt dat staatssecretaris Van Hoof (sociale zaken) de dubieuze inzet van goedkope Poolse werkkrachten harder moet aanpakken. De regeringsfractie pleit opnieuw voor de introductie van de omgekeerde bewijslast: verdachte bureaus moeten aantonen dat zij onschuldig zijn en legaal Polen inzetten. Volgens CDA-Kamerlid H. Bruls is de omgekeerde bewijslast de enige […]

den haag – Het CDA vindt dat staatssecretaris Van Hoof (sociale zaken) de dubieuze inzet van goedkope Poolse werkkrachten harder moet aanpakken. De regeringsfractie pleit opnieuw voor de introductie van de omgekeerde bewijslast: verdachte bureaus moeten aantonen dat zij onschuldig zijn en legaal Polen inzetten.

Volgens CDA-Kamerlid H. Bruls is de omgekeerde bewijslast de enige manier om bureau�s aan te pakken die op basis van de Europese regels, zoals de dienstenrichtlijn, de Nederlandse arbeidsvoorwaarden omzeilen. “Ik snap dat het heel vergaand is in onze rechtspraak, waarbij iemand onschuldig is tot het tegendeel wordt bewezen. Maar daar waar de overheid geld misloopt en een hele horde Nederlanders aan de kant komt te staan is een paardenmiddel gerechtvaardigd.”

Eerder heeft Van Hoof een dergelijk voorstel van het CDA als �te vergaand� van de hand gewezen. Volgens CDA�er Bruls is het met de huidige wetgeving echter veel te lastig om aan te tonen dat de bureau�s trucs toepassen om goedkope Poolse bouwvakkers te dumpen.

Aanleiding voor het pleidooi van het CDA is het alarm dat de bonden en het kleinbedrijf in Cobouw hebben geslagen over het Wassenaarse Polish Job Service die Polen tegen uurtarieven van tussen de 12 en 15 euro inzet. De bonden vermoeden dat dergelijke bureaus oneigenlijk gebruikmaken van de Europese dienstenrichtlijn.

Een woordvoerster van Van Hoof laat in een reactie weten dat Sociale Zaken niets onderneemt tegen Europese bureaus die volgens de regels hun diensten aanbieden. “Als het legaal is, is er niets tegen te doen. Het is het gevolg van een groter Europa”.

Reageer op dit artikel