nieuws

Metselwerk bezwijkt door doorgeroeste spouwankers

bouwbreed

ijmuiden – Een deel van het buitenspouwblad van vier woningen in IJmuiden is woensdagnacht plotseling naar beneden gekomen. Bouw- en woningtoezicht stelde vast dat de spouwankers waren doorgeroest.

Inspecteur O. Persoon van gemeentelijk bouw- en woningtoezicht werd woensdag in het holst van de nacht uit zijn bed gebeld om persoonlijk poolshoogte te nemen bij de vier woningen aan de Kastanjestraat. In de duisternis stelde hij vast dat een aantal spouwankers was doorgeroest en dat een stalen IPE-profiel boven een serie kozijn was verdraaid. Verder zag hij geen bijzonderheden. En dat zag hij later overdag ook niet toen hij terugkeerde met de constructeur van de gemeente. Bij de vier woningen was het metselwerk boven de kozijnen van de eerste verdieping naar beneden gekomen. Ter plaatse steekt dat zo�n 70 centimeter boven de dakrand uit. Ook bij de naburige woningen die tegelijkertijd begin jaren dertig van de vorige eeuw zijn opgetrokken, trof hij niets bijzonders aan. Het voegwerk zag er goed uit en ook lateien, rollagen en andere details gaven volgens Persoon geen aanleiding om groot alarm te slaan en een grootscheeps onderzoek te starten. Er zijn bouwhekken geplaatst om vijf woningen. Totdat er gerepareerd is, moeten de bewoners de achterdeur gebruiken. Waardoor het metselwerk juist de bewuste nacht bezweek, zal volgens Persoon waarschijnlijk altijd een raadsel blijven. Het was op dat moment windstil en er hadden zich ook geen grote temperatuurschommelingen voorgedaan.

Dezelfde dag kwam er overigens nog een rijtje bakstenen naar beneden in IJmuiden. Ditmaal betrof het een bedrijfsgebouw van het Loodswezen waar Persoon moest opdraven. In het pand zijn tien jaar terug kunststof kozijnen geplaatst en de bouwinspecteur vermoedt dat daarbij de rollaag boven de ramen is vervangen. Die is onvoldoende ondersteund door het stalen profiel, hetgeen woensdagmiddag zijn tol eiste: de rollaag kwam naar beneden. Het metselwerk daarboven bleef hangen, maar vertoonde wel scheuren, zodat ook daar publiek met hekken op afstand moest worden gehouden.

Reageer op dit artikel