nieuws

Meedenken over ontwerpwedstrijd hoofdkwartier ECB Frankfurt

bouwbreed Premium

den haag – Hoewel de winnaar al een tijdje bekend is, is het aardig om zelf ook eens te beoordelen wat het mooiste nieuwe hoofdkwartier is van de Europese Centrale Bank (ECB). In The new premises of the European Central Bank/Der Neubau der Europäischen Zentralbank van P.C. Schmal en I. Flagge zijn alle tachtig inzendingen uit de eerste fase inclusief de drie genomineerde ontwerpen en de winnaar opgenomen.

In 2010 zal het nieuwe onderkomen van de ECB in Frankfurt gereed zijn. Het ontwerp van het 184 meter hoge gebouw komt van het Weense architectenbureau COOP Himmelb(l)au en is gekozen uit een totaal van meer dan driehonderd inzendingen. In het onlangs bij uitgeverij Birkhäuser verschenen The new premises of the European Central Bank/Der Neubau der Europäischen Zentralbank van P.C. Schmal en I. Flagge is een overzicht gegeven van tachtig deelnemende architectenbureaus die na een eerste schifting aan de eerste fase van de internationale ontwerpwedstrijd mochten deelnemen.

Het boek geeft een goed beeld van wat hedendaagse architectenbureaus op ontwerpgebied presteren. Twaalf ontwerpen behaalden de tweede fase, waarin geen Nederlandse architect meer te vinden was.

Overigens roemen de schrijvers in een van de inleidende hoofdstukken wel het opvallende symboolgehalte van het ontwerp van het Rotterdamse Office for Metropolian Architectuur (OMA) met een skyline van het gebouw als een beursgrafiek. Maar het ontwerp haalde het niet omdat de architecten van OMA onder meer de cruciale fout maakten om de monumentale Grossmarkthalle die prominent op het terrein in beeld moest blijven, volledig te �overbouwen�.

Het boek presenteert de ontwerpen in de drie stadia van de competitie en geeft daarbij in duidelijke bewoording het concept, de constructie, de landschappelijke en stedenbouwkundige inpassing en het jury-oordeel weer. In de tweede fase gaan de schrijvers dieper in op de verschillende onderdelen terwijl zij in de revisiefase de extra wijzigingen van de drie genomineerde ontwerpen belichten. Het aardige van de opzet is dat het de lezer uitnodigt mee te denken over de inzendingen en zelf een oordeel te vellen over de kwaliteit van de ontwerpen.

The new premises of the European Central Bank/Der Neubau der Europäischen Zentralbank van P.C. Schmal en I. Flagge is een uitgave van Birkhäuser. Softcover. Gecombineerd Engels- en Duitstalig. 232 Pagina�s. ISBN nummer: 3-7643-7205-2 Kostprijs: 39,50 euro.

Reageer op dit artikel