nieuws

Makita zet nieuwe accu in motorgereedschap

bouwbreed Premium

son – Makita zet in op de lithium-ion (li-ion) accu. De afzonderlijke cellen leveren 3,6 volt. De gangbare nikkel-cadmium cellen genereren 1,2 volt. Li-ion cellen verkleinen zo het accupakket dat daarmee ruim 200 gram lichter wordt. Als eerste voorziet Makita de 14,4 Volt slagschroevendraaier BTD130F met li-ion techniek.

Deze accu loopt zeer langzaam leeg zodat die bij langdurige opslag geen capaciteit verliest. De accu kan tussentijds worden geladen zonder dat het zogeheten geheugeneffect optreedt. De cellen zitten in een schuifaccu. Een chip communiceert met de lader en bepaalt zo het laadproces. Koeling zorgt voor een goede en snelle lading waardoor de accu�s langer meegaan. Makita kreeg patent op de combinatie van chip en koeling.

De BTD130F kreeg ook een vierpolige motor. Om het anker zit een gesloten magneetring die het rendement vergroot. De magneetpolen wisselen elkaar in één rotatie af waardoor geen vliegverlies optreedt. Daardoor kan de magneet dunner zijn en het anker dikker en korter wat de machine compacter maakt.

Het gereedschap heeft een ingebouwde verlichting, die na loslaten van de schakelaar blijft nabranden. Het tandwielhuis kan door het ontbreken van uitstekende delen het werkstuk niet beschadigen. De machine heeft een motorrem en verwerkt bouten en moeren van M5 tot M14 en machineschroeven van M4 tot M8 met een aandraaimoment tot 140 newtonmeter.

Reageer op dit artikel