nieuws

Laatste fase herbouw fabriek in moordend tempo Projectgegevens

bouwbreed

lutjewinkel – De bouw van de kaasfabriek in Lutjewinkel mag dan traditioneel zijn met een constructie van stalen kolommen en liggers, de bouwmethode is dat met een moordend tempo in de uitvoeringsfase die bovendien nog gelijk loopt met de engineering, zeker niet. Het vergt een volledige inzet van alle betrokkenen om de fabriek binnen een jaar na een brand weer te laten draaien.

Vlak na het gereedkomen van de verbouwde en uitgebreide kaasfabriek van Campina in Lutjewinkel, brandde de fabriek vorig jaar december bijna geheel af. Toch zijn op dit moment al weer de grote contouren zichtbaar van de nieuwe fabriek. Onlangs bereikte VBK Hoorn zelfs al het hoogste punt van 17 meter boven het maaiveld met de dakrand voor de kaasopslag.

Het is duidelijk dat met man en macht wordt gewerkt om binnen een jaar de nieuwe fabriek te laten draaien. Volgens uitvoerder A.G. van den Berg van aannemersbedrijf VBK Hoorn is de druk op het bouwproces uitzonderlijk groot.

“De Campina kaasfabriek in Lutjewinkel produceert Noord-Hollandse kaas. Om dat predikaat te krijgen moet de melk voor die kaas uit Noord-Holland komen en de kaas in Noord-Holland worden gemaakt en opgeslagen. Campina heeft nu een dispensatie voor de periode van een jaar gekregen om weliswaar zelf de Noord-Hollandse melk in ontvangst te nemen maar de kaas in Zuid-Holland te laten fabriceren onder voorwaarde dat het proces na dit jaar weer in de provincie plaatsvindt.”

Met de dispensatie in het achterhoofd is VBK Hoorn na de gunning voortvarend aan het werk gegaan. M. van Woerkom, bedrijfsleider VBK Hoorn: “We zijn op 15 mei gestart, op 12 augustus leveren we al het eerste deel van de kaasopslag op en op 11 november staat de totale oplevering gepland.” Het project bestaat voor VBK Hoorn uit de vervaardiging binnen een half jaar van gebouwen waaronder een kaasopslag, een hoge en een lage kaasmakerij, expeditieruimte en een facilitair gedeelte.

De snelle bouw en de belofte binnen het jaar weer kaas in Lutjewinkel te produceren heeft echter ook een keerzijde. Van den Berg: “Na de aanvang moest de procesinstallatie nog worden ingekocht. Nu daarover meer bekend is, zijn aanpassingen in het ontwerp het gevolg.” Het gelijk lopen van uitvoering en engineering betekent voor de betrokkenen veel en uitvoerig overleg en heeft zelfs al tot aanpassing van het ontwerp van de hoofdstaalconstructie geleid.

Van den Berg windt er geen doekjes om: “Het is gewoon onwijs moeilijk. We wisten het natuurlijk van te voren dat wijzigingen zouden optreden maar het vereist toch meer inzet en flexibiliteit van onze mensen en onderaannemers dan ik vooraf had gedacht.” Zo is bijvoorbeeld de locatie van een put in een kelder drie maal verplaatst en is de blanco tekening van het dak inmiddels een lappendeken van doorvoeren ten behoeve van de installaties. Van den Berg: “Maar we doen het gewoon en het maakt het werk natuurlijk ook spannend.”

Het werk ving aan met de realisatie van de fundering op de geboorde palen die al door de opdrachtgever was opgedragen aan een heibedrijf. In twee maanden verwerkte VBK Hoorn 4000 kubieke meter beton waarin 440 ton wapening is opgenomen.

Het vlechtwerk typeert Van den Berg als een leeuwenklus die met een �normale� werkdag van acht uur niet realiseerbaar was. “We moeten allemaal onze schouders eronder zetten”, aldus Van den Berg. De zware wapening is nodig vanwege de zware belasting van 1,2 miljoen kilogram kaas in de opslag.

In hoog tempo werkt de gevelleverancier aan de wanden, gevels en dak. Hierbij past hij Paroc-sandwichpanelen toe met een dikte van 20 centimeter. De panelen worden met speciale profielen aan de staalconstructie bevestigd. In verband met de hoge isolatie-eis en voorschriften uit de levensmiddelenindustrie is het van belang alle horizontale naden af te kitten.

Van den Berg: “Dat blijkt nodig om te voorkomen dat bacteriëngroei in de naden ontstaat. Gevelopeningen komen er niet in de opslag waar een kaasrobot de stellingen beheert. Andere voedingsspecifieke bouwtechnieken past de aannemer toe in de kaasmakerijen waar de vloeren met groot afschot worden voorzien van zuurbestendig tegelwerk, uitgevoerd in zeskantige tegels en dilataties van stalen strips.

“Op dit moment zijn ongeveer 35 mensen op de bouwplaats werkzaam maar eigenlijk is het nu nog rustig want dat aantal zal minimaal verdubbelen als de afbouw gaat beginnen.” Alleen al voor de 3500 vierkante meter tegelwerk komen circa 25 tegelzetters om het werk in drie weken te klaren.

Project: Herbouw Kaasfabriek Campina Lutjewinkel

Opdrachtgever: Campina Holland Cheese

Architect/constructeur/directievoerder: Tebodin

Hoofdaannemer: VBK Hoorn

Uitvoering en engineering gelijk op bij herbouw Campina-fabriek na brand

Reageer op dit artikel