nieuws

Injectie met kleivloeistof kan dijk versterken

bouwbreed Premium

den haag – De beschikbare hoeveelheid geld voor de veiligheid van dijken is beperkt. Het zou besteed moeten worden aan dijkvakken met beschadigingen waarvan de stabiliteit in het geding is. Maar welk dijkvak is zwak en wat doe je eraan? Het consortium HCA zegt de oplossing te hebben. Op een proefproject voor de provincie Groningen mogen ze dat laten zien.

Het Nederlands/Duitse consortium HCA (Heuvelman/Consolid/AVK) is door het Duitse Consolid Technik Deutschland GmbH tot stand gebracht om de nieuwe toepassingen voor dijkverbetering van hun injectietechniek met MTG te realiseren. MTG staat voor Modificiertes Ton-Gemisch, een vloeistof met gemodificeerde klei. De techniek van Consolid voor de grondstabilisatie door middel van injectie met een speciale, milieuvriendelijke vloeistof heeft zich in Nederland al op zo�n zestig projecten (fietspaden, wegen, parkeer- en opslagterreinen) bewezen. De nieuwe toepassing voor dijkverbetering is in Duitsland al twee jaar in de praktijk beproefd. De inmiddels gepatenteerde methode zal in Nederland worden uitgevoerd door de twee uitvoerende deelnemers in het consortium: Heuvelman-Ibis BV uit Delfzijl doet het Noorden en AVK BV uit Oude Tonge doet het Zuiden.

Dijkbeheerders zitten met het probleem vast te moeten stellen welke delen in hun dijken gebreken vertonen die de stabiliteit in gevaar brengen. Het consortium HCA zegt hiervoor een methode te kunnen aanbieden waarmee bestaande en nieuwe dijken afgedicht en gestabiliseerd kunnen worden. De oplossing kent drie elementen. Als eerste worden zwakke plekken (holten, vochtdoorslag of voorwerpen) in de dijk opgespoord met behulp van Georadar. Met deze geofysische methode is inzicht te krijgen in de opbouw van het dijklichaam en van de ondergrond.

Onderzoek van dijken met Georadar heeft het voordelen dat het de dijk niet beschadigd en dat het een schat aan gegevens oplevert. Analyse van de resultaten is de basis van een plan voor boringen en sonderingen. Een tweede onderdeel van de oplossing van HCA is de injectie van een verzwakt dijklichaam met de vloeibare substantie op basis van klei. De injectievloeistof zorgt er onder meer voor dat de capillaire werking van de grond sterk wordt gereduceerd. Dat zorgt voor vermindering van het poriënvolume, waardoor de doorlaatbaarheid van het dijklichaam afneemt. Het MTG wordt onder druk door sproeiers van de injectielans gespoten. Er wordt overlappend geïnjecteerd, waardoor een permanente afdichting ontstaat. Ondanks dat de vloeistof in de grond in het geïnjecteerde dijklichaam verhard, blijft het toch mogelijk bewegingen in de ondergrond te volgen.

Schimmeldraden

De methode van HCA voorziet tenslotte in het verbeteren van de vegetatielaag van dijk- en oeverbekleding met Mykorrhiza, een complex van schimmels die in symbose met planten leven. De schimmeldraden omgeven de wortelsystemen van de planten als een mantel. De schimmels leveren voedsel en water aan de planten en krijgen als tegenprestatie een deel van de uit fotosynthese verkregen energie. Vegetatie die behandeld is met Mykorrhiza kan beter tegen verzilting, hoogwater en droogte.

Rijkswaterstaat heeft al eerder belangstelling voor het nieuwe systeem getoond.

Ook ander dijkbeheerders zoals waterschappen en provincies hebben interesse. Dit heeft inmiddels geresulteerd in het uitvoeren van een proefproject voor de provincie Groningen. Heuvelman-Ibis gaat binnenkort een kwelplek in het Eemskanaal bij Appingedam aanpakken met de techniek van Consolid.

Reageer op dit artikel