nieuws

Herbouw gesloopte Haringpakkerstoren

bouwbreed Premium

amsterdam – De vroegere Haringpakkerstoren in de Amsterdamse binnenstad wordt herbouwd. De terugkeer van de voormalige toren is het jubileumgeschenk van het vijftig jaar oude Stadsherstel aan de stad. Hiermee krijgt Amsterdam een belangrijk stuk architectuur terug. Stadsherstel heeft voor de herbouw een bouwaanvraag ingediend bij stadsdeel Centrum. De Haringpakkerstoren was een van de middeleeuwse […]

amsterdam – De vroegere Haringpakkerstoren in de Amsterdamse binnenstad wordt herbouwd. De terugkeer van de voormalige toren is het jubileumgeschenk van het vijftig jaar oude Stadsherstel aan de stad. Hiermee krijgt Amsterdam een belangrijk stuk architectuur terug.

Stadsherstel heeft voor de herbouw een bouwaanvraag ingediend bij stadsdeel Centrum. De Haringpakkerstoren was een van de middeleeuwse vestingtorens in de stadsmuur. Hij stond aan het eind van het Singel. Aan het begin van de zeventiende eeuw kreeg de toren een spits. Deze opengewerkte houten spits telde verdiepingen en was met lood bekleed. Vermoedelijk was dat het werk van stadsbouwmeester Hendrick de Keyser.

De naam verwijst naar de haringpakkers die in de buurt hun werk deden. In 1807 werd de spits afgebroken. In 1829 werd de toren helemaal gesloopt.

Reageer op dit artikel