nieuws

Geprofileerde staalplaat populairder bij architecten

bouwbreed

zoetermeer – Vroeger een echt hallenbouwproduct, tegenwoordig steeds meer een speeltje voor architecten. Geprofileerde staalplaat is helemaal in. Over toepassingsmogelijkheden en techniek heeft Bouwen met Staal een praktische brochure gemaakt.

De grootste afzetmarkt voor geprofileerde staalplaat is nog steeds de hallenbouw, maar toepassingen bij andere gebouwtypen nemen toe, juist doordat de geprofileerde staalplaat in zoveel gedaanten verkrijgbaar is, sterk is en bovendien in relatief grote elementen is te prefabriceren. Zo �verkopen� de samenstellers van de brochure �Geprofileerde staalplaat voor daken en gevels� hun nieuwe uitgave.

Ze richten hun pijlen niet zonder reden vooral op architecten en constructeurs: “Inmiddels hebben ontwerpers vrij spel in de vormgeving en een grote keuze in kleuren en vormen. Met profileringen, speciale oppervlaktebehandelingen, perforaties en rondingen krijgt elke toepassing een eigen karakter en kan aan alle eisen in het Bouwbesluit worden voldaan. Geprofileerde staalplaat heeft een constructieve of esthetische functie en soms beide functies in één toepassing.”

De voorbeeldprojecten in de brochure laten dat goed zien, zoals het Distributiecentrum van Würth in Den Bosch, de door Herman Hertzberger voor Middelburg ontworpen Waterwoning of het in Amsterdam-Zeeburg gelegen tankstation Kriterion met de fraaie, ver uitkragende gebogen overkapping. En wie kent de Rode Donders niet, de drie vanaf de snelweg bij Almere goed zichtbare woongebouwen, door Atelier Zeinstra Van der Pol?

Uitdrukkingsmiddel

Kortom, geprofileerde en niet te vergeten geperforeerde staalplaat is voor menig architect een nieuw uitdrukkingsmiddel geworden, waarbij zaken als vormvrijheid, duurzaamheid, bouwfysica, prijsstelling en onderhoudsgemak ook voor menig opdrachtgever van doorslaggevend belang zijn gebleken. Overigens draait het niet alleen maar om staal, de geprofileerde platen zijn tegenwoordig ook in het iets minder sterke aluminium verkrijgbaar.

Geprofileerde staalplaat voor daken en gevels telt 58 pagina�s en is (gratis) verkrijgbaar via verkoop@bouwenmetstaal.nl.

Reageer op dit artikel