nieuws

Gasbaten investeren in wegen

bouwbreed Premium

den haag – De extra gasbaten van de Staat moeten niet gebruikt worden om de koopkracht van burgers te repareren, maar om te investeren in zaken als wegen, bruggen en onderwijs. Minister Brinkhorst (economische zaken) heeft dit gezegd voor aanvang van het eerste begrotingsberaad van het kabinet in de aanloop naar prinsjesdag.

Brinkhorst ontkende dat hierover een meningsverschil bestaat met zijn collega-bewindslieden. Ook premier Balkenende sprak dat tegen. “We kennen allemaal de criteria voor het FES-fonds”, aldus de premier. Dat is het fonds waarin de aardgasbaten terechtkomen en dat bestemd is voor investeringsuitgaven. Bijna alle mega-projecten waaronder hsl, Betuweroute en zuidas worden (grotendeels) gefinancierd vanuit dit fonds. Het fonds wordt in principe alleen gebruikt voor duurzame investeringen, maar de druk wordt het geld breder in te zetten.

Volgens Brinkhorst is er overigens wel degelijk geld om de koopkracht volgend jaar op te vijzelen. “Het financieringstekort komt veel lager uit dan geraamd. Daardoor is er ruimte.”

Balkenende heeft gisterochtend telefonisch contact gehad met Brinkhorst over diens uitlatingen, die het eerst werden gepubliceerd in de Volkskrant. Daarbij bleek dat er van tegenstellingen geen sprake is, aldus de premier.

De opvattingen van Brinkhorst staan wel haaks op die van de Tweede-Kamerfractie van D66, zijn eigen partij. D66-Kamerlid Bakker riep het kabinet vorige week op de extra aardgasbaten aan te spreken om iets aan de koopkracht te doen. Hij wees erop dat die extra gasbaten van 1 a 1,5 miljard euro het gevolg zijn van de hogere olieprijs, waaraan de gasprijs is gekoppeld. De hogere olieprijs heeft negatieve gevolgen voor de koopkracht van de burgers.

Het kabinet legt deze en komende week de laatste hand aan zijn begroting voor volgend jaar. Uit cijfers van het Centraal Planbureau blijkt dat de economie zal groeien, maar dat de koopkracht van veel burgers in 2006 zonder nadere maatregelen toch in de min belandt. Balkenende heeft beloofd dat het kabinet daar iets aan gaat doen. Volgens ingewijden wordt er gedacht aan een pakket extra maatregelen van circa 1 miljard euro.

Reageer op dit artikel