nieuws

Funderingsschade aan huizen betalen uit speciaal fonds

bouwbreed

den haag – PvdA-kamerlid J. Boelhouwer wil dat er een fonds komt waaruit schade kan worden betaald aan huizen met funderingsproblemen. Hij werkt aan een wetsvoorstel hiervoor.

Hij heeft zijn ideeën reeds voorgelegd aan het CDA. “Die fractie staat er in eerste instantie welwillend tegenover, maar wil wel eerst concreet zien wat het inhoudt”, aldus Boelhouwer. Met steun van het CDA heeft de PvdA een meerderheid. “Er moet gewoon een oplossing komen, want het is een groot maatschappelijk probleem”, benadrukt het Tweede-Kamerlid.

Een fonds is volgens Boelhouwer nodig, omdat er in de meeste gevallen geen schuldige is aan te wijzen voor de funderingsproblemen. “Het is niet altijd de schuld van de overheid. Op de lijn Enschede-Haarlem kantelt de aardschol ongeveer een centimeter per jaar. Dat is een natuurverschijnsel waar niemand wat aan kan doen. We helpen wel mensen die worden getroffen door hoogwater en leggen dijken aan. Voor eigenaren van huizen met funderingsproblemen door dalend grondwater is er niets.” Door in zijn wetsvoorstel niet uit te gaan van schuld, hoopt hij hoogoplopende conflicten te voorkomen, zoals in Dordrecht over de paalrot.

Het fonds zou moeten worden gevuld met geld van het Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen, maar ook van de huiseigenaren zelf. Een verdeelsleutel heeft hij nog niet bedacht. Bij de nadere uitwerking van zijn plan, als hij praat met betrokkenen en deskundigen, moet dat duidelijk worden. Eind december hoopt hij “de contouren van het wetsvoorstel” gereed te hebben. “Het moet worden geregeld, want het probleem is nu onbeheersbaar.”

Vier jaar geleden stelde de toenmalige staatssecretaris Remkes (VROM) nog eenmalig 20,4 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van paalrot in gemeenten als Dordrecht, Zaanstad en Gouda.

Reageer op dit artikel