nieuws

Extra miljard door hogere aardgasbaten

bouwbreed

den haag – Het kabinet heeft volgend jaar zeker een miljard euro extra ter beschikking als gevolg van hogere aardgasinkomsten. De meevaller is in feite zo�n twee miljard euro, maar daarvan is in het �Paasakkoord� al ruim een miljard bestemd voor extra uitgaven voor onder meer onderwijs, justitie en jeugdzorg. De extra aardgasbaten komen in […]

den haag – Het kabinet heeft volgend jaar zeker een miljard euro extra ter beschikking als gevolg van hogere aardgasinkomsten.

De meevaller is in feite zo�n twee miljard euro, maar daarvan is in het �Paasakkoord� al ruim een miljard bestemd voor extra uitgaven voor onder meer onderwijs, justitie en jeugdzorg.

De extra aardgasbaten komen in het Fonds Economische Structuurversterking (FES), waaruit in feite alleen investeringen in infrastructuur betaald kunnen worden. Via een boekhoudkundig trucje kan het geld echter ook voor andere doeleinden worden aangewend. De aardgasmeevaller kan nog verder oplopen door de stijgende olieprijs, verwachten ingewijden in politiek Den Haag. De prijs van aardgas is aan de olieprijs gekoppeld. Op Prinsjesdag wordt duidelijk waar de meevaller aan wordt besteed. Werkgeversorganisaties hebben onlangs nog gepleit om een belangrijk deel van de extra middelen te gebruiken voor stimulering van de bouw.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels