nieuws

Eenvoud die dient als basis van bouwwerken

bouwbreed

basel – In een tijd van overvloed is eenvoud een nobel uitgangspunt, ook in de architectuur. Bovendien leveren bouwwerken die zijn gebaseerd op functionele en economische eisen waarbij duurzame aspecten meewegen, architectonische schoonheid op.

Dit is te lezen en te zien in �In Detail: Building Simply�, een uitgave van Birkhäuser en Detail.

Minimalistische tendensen zijn een terugkerend thema in de architectuur. In de tijd waarin grote diversiteit bestaat aan stromingen en scholen met bijvoorbeeld extreem gecompliceerde hoogbouw, op de biologie georiënteerde blob-architectuur en de heroriëntatie op het ornament, is de aandacht voor �eenvoudig� bouwen springlevend. Enerzijds is deze aandacht gerelateerd aan duurzaam bouwen of IFD-bouwen, anderzijds betreft het een pure vorm van architectuur waarbij recht wordt gedaan aan de toegepaste materialen.

In het boek In Detail: Building Simply komen voornamelijk kleine en economisch voordelige bouwwerken aan bod. Opvallend is dat veel ontwerpen van jonge architecten in het boek zijn opgenomen, maar ook gevestigde architecten wagen zich aan het minimalistisch ontwerp.

Het boek gaat in diverse inleidende hoofdstukken uitvoerig in op bouwmaterialen en hun mogelijkheden. Van de boomhutten op Nieuw-Guinea, de ontwikkeling van gelamineerde liggers en prefabbouw in hout, tot bouwwerken van leem, staal- en betonconstructies. Elk hoofdstuk is gedocumenteerd en voorzien van tekeningen en foto�s.

Aan de hand van een materialentabel zijn vervolgens op eenvoudige wijze de 25 projecten te vinden die in het boek zijn opgenomen. Hieronder bevinden zich onder meer woon- en vakantiehuizen, bruggen en werkplaatsen. Van elk project is een uitgebreide beschrijving gegeven, foto�s van zo mogelijk in- en exterieur en tekeningen.

Tevens is in het boek een overzicht opgenomen van de projectgegevens van de ontwerpen, gegevens over de betrokken architecten en de bouwkosten. Het boek, dat besluit met een bibliografie, is helder geschreven, ruim voorzien van illustraties en erg mooi uitgegeven.

In Detail: Building Simply is een uitgave van Birkhäuser in samenwerking met Detail. Engelstalig, 176 pagina�s. ISBN: 3 7643 7271 0. Prijs exclusief btw 60,75 euro.

Reageer op dit artikel