nieuws

Een ontembare liefde voor de Nederlandse polder

bouwbreed

den haag – Met een bonte parade van technische en culturele wetenswaardigheden tilt het boek Polders! Gedicht Nederland het Nederlandse landschap uit boven het niveau van het regelen van het waterpeil binnen een bepaalde dijkring. Een waardig monument voor de inmiddels afgesloten Architectuur Biënnale.

De eerste reactie is: hè bah weer zo�n architectenboek. Veel plaatjes die vrij associërend op een thema bij elkaar zijn geplempt, verbindende tekstjes erbij, paar essays voorin en je hebt weer ruim een kilo lectuur die na korte tijd voor een dumpprijs bij de ramsj zal liggen.

Maar die vlugge indruk doet het boek �Polders! Gedicht Nederland�, ernstig tekort. Het boekwerk dat al ter gelegenheid van de architectuurbiënnale 2005 verscheen is eenvoudigweg gemaakt met te veel liefde voor de polder en het door Nederlanders zelf geschapen landschap. Achter de plaatjes van het legendarische popfestival in Kralingen, de Beatles in Blokker, aardappelvelden in de Noordoostpolder en vergelijkbare afbeeldingen, gaat enorm veel respect schuil voor de ingenieurs en aannemers die het land op het water veroverden. Naast die culturele polderfeiten is, om maar wat te noemen, ook het zwaaischema van een taludbak met zijsnijders van Hitachi opgenomen. Of de tekeningen die James Watt hoogstpersoonlijk fabriceerde voor een stoomgemaal in de polder Blijdorp bij Rotterdam.

Soms slaan de samenstellers door in het streven om lange lijnen door de geschiedenis te trekken. Om te stellen dat de techniek achter de balgstuw bij Ramspol terugvoert op de balgen waarmee orgelbouwers in de Gouden Eeuw hun instrumenten uitrustten, is een leuke gedachte maar raakt verder kant nog wal. Vooral het woord is hetzelfde, verder zijn er niet zoveel overeenkomsten tussen de stuw en het binnenste van een orgel. Balgen bestonden al voor de Gouden Eeuw en zijn zeker geen Nederlandse vinding. Maar dat belet niet dat de houdbaarheid van het boek beslist groter is dan die van de architectuurbiënnale en de bijbehorende tentoonstelling in het Nai.

A. Geuze, F. Feddes, Polders! Gedicht Nederland, NAi-uitgevers, isbn 905662444X, prijs: 42,50 euro.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels