nieuws

Durfkapitalist houdt zich koest in bouwsector

bouwbreed Premium

den haag – Participatiemaatschappijen trekken hun handen af van bouwondernemingen. Nieuwe investeringen volgen maar mondjesmaat. “De komende vijf jaar zullen ze het rustig aan doen in de bouw.”

Nooit eerder investeerden durfkapitalisten zoveel in de Nederlandse economie als vorig jaar: maar liefst 1,7 miljard euro werd uitgetrokken om buy-outs mogelijk te maken, verdere groei van ondernemingen te financieren of bedrijven uit de put te halen. Nooit eerder ook ging een zo klein deel van die investeringen naar de bouw: 0,6 procent, oftewel 10 miljoen euro.

Niet dat de bouwnijverheid ooit favoriet is geweest bij de participatiemaatschappijen, maar 10 miljoen is zelfs voor de bouwsector wel erg weinig. In 2003 lagen de investeringen nog op bijna 64 miljoen euro en in 2001 op meer dan 70 miljoen.

Directeur T. Molenaar van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) ziet in de gedaalde investeringen in de bouw niettemin geen trend. Zij denkt dat de daling vorig jaar vooral in het oog springt door het hoge investeringsvolume het jaar ervoor. “Toen sloot NPM Capital een megadeal met baggerbedrijf Van Oord”, aldus Molenaar. “Dat was natuurlijk een forse investering die het totale volume omhoog heeft gestuwd. Maar over het algemeen is de bouw niet een sector waar participatiemaatschappijen warm voor lopen.”

Participatiemaatschappijen mogen de hand nu op de knip houden, hun totale financiële belang in de bouw overstijgt de 250 miljoen euro nog altijd gemakkelijk. Alleen al het investeringsvolume van NPM Capital, dat boven gemiddeld actief is in de bouwsector, ligt ruim boven de 100 miljoen.

De Amsterdamse durfkapitalist, in handen van de familie Fentener van Vlissingen, heeft aandelen in bouwer Hillen & Roosen, baggeraar Van Oord, ingenieursbureau Oranjewoud, en ontwikkelaar TCN en nog negen bedrijven uit de bouwhoek.

Maar zelfs NPM Capital lijkt minder happig te zijn geworden op de bouw. Zeer recent nog werd het 39-procentsbelang in SBB Bouwgroep afgestoten en verkocht aan Scheijbeeck. De participatiemaatschappij heeft bovendien aangegeven af te willen van haar deelnemingen in Holland Railconsult (35 procent) en Oranjewoud (44 procent).

Dat de investeringen in de bouw teruglopen, verbaast Robert Jan Smeets van NPM Capital geenszins. Hij wijst in dit verband op de bouwfraude-affaire, die menig investeerder huiverig heeft gemaakt. “En dat waren ze natuurlijk al. De bouw is toch een sector met een hoog risico en een laag rendement. Bovendien lastig te doorgronden.”

Mede door de bouwfraude is de bouwsector in zwaar weer beland. Ondernemingen moesten ineens met elkaar gaan concurreren, waardoor de marges en de rendementen verder onder druk kwamen te staan. Geen aanlokkelijk vooruitzicht voor de gemiddelde investeerder.

Het verklaart volgens Smeets een aantal exits en het teruglopende aantal nieuwe investeringen in bouwbedrijven. “Ik denk dat participatiemaatschappijen de komende vijf jaar even rustig aan zullen doen in de bouw.”

Voor een goeie deal zullen de durfkapitalisten echter nooit weglopen. Zo sprong NIB Capital in het gat dat Gilde Investment achterliet toen het vorig jaar uit Janssen de Jong Groep stapte. En NPM Capital verwierf onlangs nog een belang van 21 procent in de buitengewoon ambitieuze ontwikkelaar TCN.

Reageer op dit artikel