nieuws

Doorgaan, wat kun je anders?

bouwbreed

ban beng – De Nederlander Boudewijn zal voor de rest van zijn leven bang blijven voor de zee, zegt hij zeven maanden na de verwoestende vloedgolf van tweede kerstdag 2004. “Het heeft onze levens zo veranderd. De streek is ook niet meer dezelfde. Veel natuurschoon is vernietigd. Het duurt jaren voordat dat hersteld is. Er is niet veel meer te zien.”

Zestig kilometer onder de Thaise havenstad Ranong ligt het Laem Song National Marine Park, befaamd om de uitgestrekte mangrovebossen en de verlaten stranden. In het park runt de Nederlander Boudewijn (“mijn voornaam volstaat”) samen met zijn Thaise vrouw Wasana het Wasana Resort. De tsunami veroorzaakte gelukkig slechts materiële schade. Maar psychisch is het ook zeven maanden na de ramp nog zwaar.

Boudewijn is aan het eind van zijn Latijn. De vloedgolf heeft meer van hem geëist dan hij in eerste instantie wil toegeven. “Ik heb alleen maar gewerkt in de afgelopen maanden. Gelukkig zijn maar drie van de twaalf bungalows onherstelbaar beschadigd. Daarvoor in de plaats bouw ik nu drie stevigere, betonnen huisjes. De vorige waren van bamboe en riet. Maar ik heb nog geen tijd gehad te rouwen om mijn vrienden die in Khao Lak verdronken zijn. Het seizoen moet nog beginnen maar het was alleen maar werk, werk, werk.”

Vrijwilligers

Op die fatale ochtend bracht Boudewijn een Nederlands stel naar de bushalte toen het water kwam. “Ik heb die mensen de berg opgereden en ben als een dolle teruggeracet om mijn familie te halen. Het resort kon me niets schelen.”

In de voorbije zeven maanden bood Boudewijn in zijn resort vooral onderdak aan vrijwilligers die kwamen helpen met de wederopbouw van de vissersdorpjes in het gebied. De Thaise regering schonk iedereen die zijn huis verloor, een nieuw onderdak. Alle vissers kregen een nieuwe boot. Maar Boudewijn is de vrijwilligers inmiddels zat. “Ze herinneren me te veel aan de ramp. Ik wil verder. Doorgaan, wat kun je anders?” Hij hoopt dat de toeristen terugkomen, zodat de investering (als buitenlander kreeg Boudewijn geen compensatie voor de schade) in de nieuwe bungalows kan worden terugverdiend. “Maar eigenlijk wil ik nu het liefst een paar dagen vakantie. Om een punt achter de rouw te kunnen zetten. Materieel kom ik de schade wel te boven, maar in mijn hoofd blijft het spoken.”

Reageer op dit artikel