nieuws

Dijkdoorbraak in New Orleans

bouwbreed

new orleans – De dijk die New Orleans beschermt tegen het water van Lake Pontchartrain is doorgebroken. Dinsdagmiddag stond 80 procent van de stad onder water.

Nadat het ergste deel van de storm New Orleans reeds was gepasseerd brak dinsdagochtend een aarden dijk over een lengte van 60 meter waardoor het water van Lake Pontchartain de stad in begon te stromen. De doorbraak vond plaats in een dijk van de 17th Street Canal, een kanaal dat vanaf Lake Pontchartrain de stad inloopt. Het waterpeil in New Orleans steeg met een snelheid van ongeveer 30 centimeter per uur, overigens niet alleen door het gat in de dijk. Ook elders stroomde water de stad in. Op sommige plaatsen staat het water inmiddels meer dan zes meter hoog.

De dijk die weggevaagd is ligt pal naast een brug die recent is gerenoveerd. Deskundigen van de US Army Corps of Engineers, de organisatie die belast is met het onderhoud van de dijken, zijn ter plekke om te proberen het gat te dichten.

Volgens een woordvoerder van het Corps is dit een probleem omdat het door de overstromingen vrijwel onmogelijk is het zware materieel ter plekke te krijgen waarmee het gat gedicht zou kunnen worden. Het zou verscheidene dagen kunnen duren voordat de dijk gerepareerd is. Lake Pontchartrain is een meer met een oppervlakte van 800 vierkante kilometer dat in open verbinding staat met de Golf van Mexico.

Op pagina 3: Dijk rond New

Orleans niet hoog genoeg.

Reageer op dit artikel