nieuws

Den Haag wil voor internationaal imago 900 miljoen

bouwbreed Premium

den haag – Den Haag wil de komende tien jaar 900 miljoen euro extra investeren in projecten om de stad voort te stuwen in de vaart der volkeren. De plannen hebben tot doel het internationale leef- en werkklimaat in de stad te versterken. Voor de financiering doet de gemeente een beroep op Rijk, provincie en Europese Unie.

Tussen binnenstad en kust zou een internationale zone moeten komen waar bedrijven en instellingen zich graag vestigen. Er wordt al onderhandeld met de Verenigde Naties over de komst van diens archiefdienst. De geschatte investeringsbehoefte voor de beoogde “internationale compound” bedraagt 250 miljoen euro.

Verder is 150 miljoen nodig voor voorzieningen om de kenniseconomie te versterken en 300 miljoen voor internationaal onderwijs, cultuurprogrammering, sport- en evenementenlocaties en congresfaciliteiten. De gemeente wil een hoogwaardige vergaderlocatie voor internationale bijeenkomsten. .

Voor de bereikbaarheid die past bij het internationale profiel is 200 miljoen euro extra nodig volgens het gemeentebestuur. Het betreft vooral investeringen in de hoofdinfrastructuur van wegen en openbaar vervoer. Het RandstadRailnet moet worden uitgebreid en de ring om de stad voltooid.

Voordeel wordt verwacht van verdere profilering van Den Haag als “internationale stad van recht en bestuur”. Meer internationale instellingen moeten Den Haag kiezen als vestigings- of vergaderlocatie. Het internationale karakter kan meer bedrijven aantrekken.

De aanwezigheid van internationale bedrijven en instellingen heeft onder meer geleid tot een forse expat-gemeenschap in de hofstad. Inclusief gezinsleden gaat het om 27.500 personen. “De stad moet verder werken aan zijn profiel”, stelt wethouder P. van Woensel. “Amsterdam heeft Schiphol en Zuidas, Rotterdam Maasvlakte en havens en in de wereld staat Den Haag bekend als juridische hoofdstad. We moeten alles doen om nog meer internationale bedrijven hier naartoe te halen”, vindt hij. “Dat zal hard knokken worden.”

Reageer op dit artikel