nieuws

De invloed van publiciteit

bouwbreed

Marcel van Dam heeft volgens de overlevering jaren geleden eens geroepen dat het hem niet interesseerde hoe hij in de publiciteit kwam als hij maar in de publiciteit kwam. De fervente beurswatcher weet beter. Negatieve publiciteit, zo weet hij, leidt in zijn algemeenheid tot koersdaling. Des te opmerkelijker was het deze week dan ook met […]

Marcel van Dam heeft volgens de overlevering jaren geleden eens geroepen dat het hem niet interesseerde hoe hij in de publiciteit kwam als hij maar in de publiciteit kwam. De fervente beurswatcher weet beter. Negatieve publiciteit, zo weet hij, leidt in zijn algemeenheid tot koersdaling.

Des te opmerkelijker was het deze week dan ook met Ballast Nedam. In een interview gaf TCN-bestuursvoorzitter Stroink aan dat het de schuld van René Kottman was dat de fusie tussen de projectontwikkelaar en de bouwer niet door kon gaan. Gevolg, het aandeel van Ballast Nedam steeg.

Kennelijk hebben de beleggers herkend dat Kottman juist hun belangen heeft verdedigd. Bovendien hebben zij het afgelopen jaar absoluut niet te klagen gehad. Op 25 augustus vorig jaar stond het aandeel er wat verkommerd bij op 8,58 euro. Inmiddels moet de belegger er al zo�n 30 euro voor neertellen.

Een omgekeerd effect is zichtbaar bij Corio. Vol trots kondigde de vastgoedbelegger aan eindelijk een cfo gevonden te hebben in de persoon van Jan Docter. Voor de beurswatchers een bekende naam als cfo van Getronics. In die hoedanigheid wordt hij mede verantwoordelijk gehouden voor de bijna teloorgang van de automatiseerder, die nu weer boven Jan is. Te verwachten was dat de belegger daarom massaal met de voeten zou stemmen met een koersval als gevolg. Of de belegger is nog op vakantie, of hij/zij slaapt. Er gebeurde nauwelijks iets.

De merkwaardigheden stapelen zich verder op bij beschouwing van de andere bouwaandelen. Het gaat economisch slecht, hoewel er inmiddels lichtpuntjes lijken te zijn voor wie de cijfers van CPB en CBS wil geloven, met navenante gevolgen voor de bouw. En toch hebben die aandelen het stuk voor stuk goed gedaan.

BAM bijvoorbeeld noteerde op 23 augustus 2005 24,61 euro. Nu is de 60 onder handbereik.

Heijmans vertoont een soortgelijke stijging van 18,63 op 12 augustus 2004 naar bijna 40 euro.

De ingenieursbureaus deden het iets minder uitbundig al overstijgt hun koersrendement ook vele malen die van de AEX. Vooral de opmars van Fugro mag er zijn. De Kramer-boys profiteren optimaal van de extreme stijgingen van de olieprijzen, zo lijkt het.

Nu is het maar afwachten waar het kabinet mee komt. De koopkrachtinjectie zou wel eens uit de FES-gelden kunnen komen. En dat gaat dan ten koste van de investeringen in infrastructuur.

Reageer op dit artikel