nieuws

Cursus medewerker preventie vrijwillig

bouwbreed

den haag – Bedrijven zijn helemaal niet verplicht preventiemedewerkers aan een cursus over arbeidsomstandigheden te laten meedoen. Als cursusaanbieders de suggestie wekken dat preventiemedewerkers wettelijk verplicht zijn een cursus te volgen, is dat niet terecht. Dat schrijft staatssecretaris Van Hoof (sociale zaken) in antwoord op kamervragen van D66. De fractie had bij de staatssecretaris aan […]

den haag – Bedrijven zijn helemaal niet verplicht preventiemedewerkers aan een cursus over arbeidsomstandigheden te laten meedoen. Als cursusaanbieders de suggestie wekken dat preventiemedewerkers wettelijk verplicht zijn een cursus te volgen, is dat niet terecht.

Dat schrijft staatssecretaris Van Hoof (sociale zaken) in antwoord op kamervragen van D66. De fractie had bij de staatssecretaris aan de bel getrokken na berichten dat onder andere het bedrijf Ondersteuningsbureau Sociale Verzekeringen bij bedrijven en zelfs zzp�ers de indruk wekte dat de arbo-cursus verplicht is.

Sinds begin juli zijn werkgevers voor de wet verplicht zich te laten bijstaan door een of meerdere deskundige werknemers, de zogeheten preventiemedewerkers.

De wet geeft aan dat de werkgevers in overleg met het medezeggenschapsorgaan moeten bepalen welke deskundigheid de preventiemedewerker moet hebben. Ook moet de werkgever een schriftelijke risico-inventarisatie en -evaluatie (ri&e) hebben waaruit blijkt wat een preventiemedewerker moet doen.

Volgens Van Hoof kan vervolgens in individuele gevallen besloten worden dat een aanvullende cursus nuttig is. “De wet bevat dus uitdrukkelijk geen verplichting”, aldus de staatssecretaris.

Reageer op dit artikel