nieuws

Corus ziet eind dit jaar herstel op staalmarkt

bouwbreed

amsterdam – Staal- en aluminiumconcern Corus ziet een geleidelijke verbetering van de Europese vraag naar staal aan het einde van dit jaar. De hoog opgelopen voorraden zullen weer naar een normaler niveau dalen, zo liet topman P. Varin weten tijdens een toelichting op de halfjaarcijfers.

De winst voor belastingen verdrievoudigde tot 435 miljoen pond (663 miljoen euro), terwijl operationeel de winst verdubbelde naar 658 miljoen pond. De omzet groeide met 20 procent naar 5,33 miljard pond (ruim 8 miljard euro).

Corus kampte net als zijn concurrenten met een zwakke Europese vraag naar staal, vooral vanuit de auto- en bouwindustrie. Dit veroorzaakte lagere verkoopprijzen, waarop het Brits-Nederlandse concern minder is gaan produceren. In de Verenigde Staten zijn de eerste effecten daarvan al zichtbaar, de voorraden zijn daar geslonken tot meer normale niveaus. Corus, dat zo�n 80 procent van zijn omzet in Europa haalt, verwacht dat Europa de Noord-Amerikaanse trend zal volgen en de verkoopprijzen zich geleidelijk gaan herstellen.

Corus waarschuwde begin dit jaar al voor minder gunstige omstandigheden op de staalmarkt. Die kende sinds de zomer van vorig jaar een opmerkelijke opleving vooral dankzij de sterke vraag naar staal vanuit China. Dit jaar komt die groei wat lager uit.

Het staalconcern had meer goed nieuws voor beleggers. Het keert voor de eerste maal in dit millennium een dividend uit over het eerste halfjaar. Aandeelhouders krijgen 0,5 pence per aandeel. Het concern schreef vorig jaar voor het eerst sinds de fusie tussen British Steel en Koninklijke Hoogovens in 1999 zwarte cijfers dankzij de historische hoge staalprijzen en kostenbesparingen.

Lagere kosten waren in het afgelopen halfjaar een belangrijke factor in de verbetering van de resultaten. Het in 2003 in het leven geroepen �Restoring Success�-programma droeg met ruim eenderde bij aan de groei van het bedrijfsresultaat.

De directie in Londen zoekt nog altijd kopers voor de aluminiumtak, die sinds 2003 in de etalage staat. Deze plannen staan haaks op die van de Nederlandse werknemers van Corus, die de divisie willen behouden. Topman Varin herhaalde dat er gesprekken zijn met geïnteresseerde partijen en dat de aluminiumtak beter gediend is buiten Corus.

Eerder stak de centrale ondernemingsraad van Corus Nederland nog een stokje voor de verkoop van de aluminiumtak aan het Franse Pechiney. Toen kreeg het voormalige Hoogovens steun van de Nederlandse commissarissen van het concern.

Nu het Corus weer na jarenlange verliezen voor de wind gaat, is het eveneens op zoek naar acquisities. In Turkije heeft het concern zijn oog laten vallen op staalbedrijf Erdemir. Varin gaf echter aan dit in samenwerking te willen doen met een Turkse partner. Corus is niet de enige belangstellende. Een mix van dertien binnenlandse en buitenlandse partijen biedt mee. Erdemir had vorig jaar een omzet van omgerekend 2,5 miljard euro.

Reageer op dit artikel