nieuws

Buitengevelisolatie flat Sittard laat los

bouwbreed

sittard – Vlak voor de oplevering van een gerenoveerd flatgebouw in Sittard is een deel van de nieuwe buitengevelisolatie met afwerklaag dit weekeinde gedeeltelijk losgeraakt. De bekleding is tijdelijk met steigerplanken vastgezet. Er hebben zich geen ongelukken voorgedaan.

Afgelopen zondagmiddag merkte een bewoner van de flat dat een deel van de gevelbekleding van een 35 meter hoge liftschacht was losgekomen. Hij nam direct contact op met de eigenaar Woonmaatschappij Zo Wonen.

Direct na de melding zetten politie en brandweer de omgeving af en mochten de bewoners alleen van de achteruitgang gebruikmaken. In de loop van de dag is de 13 centimeter dikke bekleding met steigerplanken en stalen ankers gefixeerd. �s Avonds gaf de politie het gebied rond de liftschacht weer vrij.

Volgens M. Dolmans, communicatiemedewerker van Zo Wonen, zijn de scheuren in het stucwerk ontstaan als gevolg van het loslaten van de isolatie van de betonnen ondergrond. Dolmans: “Er zijn geen stukken op de grond gevallen, maar de bekleding is wel enige millimeters naar voren gekomen.”

Op dit moment vindt onderzoek plaats naar de oorzaak. Dolmans waagt zich daarom niet aan een uitspraak over een mogelijke oorzaak, maar denkt dat de harde wind een rol heeft gespeeld. Volgens W. Klosters, eigenaar van het adviesbureau MAC Klosters BV en expert op het gebied van buitengevelisolatie, is bij de flat sprake van een opeenstapeling van factoren. Klosters: “Eerst moet worden onderzocht of de isolatie van de lijm is losgekomen of de lijm van het beton.” De kans dat de lijm van de isolatie is losgekomen acht Klosters echter heel klein. “De lijm is sterker dan polystyreen. Als de hechting op het beton goed is geweest, moet er wel heel hard aan de isolatie zijn getrokken om de bekleding los te krijgen”, aldus Klosters. Het is dan ook niet ondenkbaar dat de hechting van de lijm op het beton niet goed was. Klosters: “Als het beton in het verleden is gehydrofobeerd of geschilderd, kan dat voor de hechting van de lijm gevolgen hebben.” In dat geval moet het beton eerst worden gereinigd of moet de aannemer het isolatiepakket extra mechanisch verankeren.

Het isoleren van de liftschacht is een onderdeel van een grootscheepse renovatie van de flat die in totaal 7,3 miljoen euro kost. De hoofdaannemer is Aannemersbedrijf Jongen uit Landgraaf die onlangs al in het nieuws kwam toen 28 balkons van twee woontorens in Brunssum tijdens een inspectie niet aan de veiligheidseisen bleken te voldoen. De aannemer was vanwege de bouwvak niet voor commentaar bereikbaar.

Reageer op dit artikel