nieuws

Beginnersvrees voor e-veilen verdampt

bouwbreed

den haag – Elektronische aanbesteding met veilen (e-veilen) is een eenvoudige, snelle, effectieve en concurrerende manier van aanbesteden, met ruimte voor prijsverbetering.

Dit is de conclusie van de inschrijvers voor het derde pilotproject van de Rijksgebouwendienst (Rgd): renovatie van het kantoorpand van de KLPD in Leeuwarden. De aanbesteding is in feite compleet elektronisch uitgevoerd, behalve de beoordeling dat door professionals gebeurde.

E-veilen is volgens de Europese aanbestedingsrichtlijnen al mogelijk, maar de implementatie ervan in de Nederlandse regelgeving geldt pas per 1 januari 2006. Tot die tijd houdt de Rgd vier pilotprojecten met e-veilingen: een luchtbehandelingskast van het Nationaal Archief in Den Haag, het binnenschilderwerk aan de penitentiaire inrichting De Boschpoort (�De Koepel�) in Breda en nu dan de KLPD in Leeuwarden. Binnenkort volgt de vierde en laatste e-veiling.

De Rgd was verrast door de ervaringen van de inschrijvers aan de veiling voor het KLPD-kantoor. Vonden ze de eerste en tweede veiling nog �opjagend� en �betuttelend�, bij de derde veiling is een duidelijke positieve omslag bij de inschrijvers te merken, constateert de Rgd.

De inschrijvers vonden het vooral prettig dat ze rustig, in korte veilingronden, hun prijs nog konden verbeteren. Ook toonden de deelnemers zich minder wantrouwend dan in de eerste veiling.

De Rgd concludeert over de drie pilots dat de eindbiedingen flink lager waren dan de eerste biedingen. Voor het Nationaal Archief lag het eindbod zo�n 15 procent lager en voor De Boschpoort zelfs 35 procent lager dan het eerste bod. Bij het KLPD-kantoor, toen de veiling via ronden ging, lag de eindbieding uiteindelijk 9 procent lager dan de laagste eerst ingediende prijs. Behalve een lagere prijs, heeft het e-veilen ook als voordeel gehad dat er geen meerwerk is geweest, “in tegenstelling tot wat wel is verondersteld”, constateert de Rgd.

Voor de vierde en afrondende e-veilen adviseert de begeleidingscommissie van de Rgd opnieuw te kiezen voor een rustig veilingverloop.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels