nieuws

Arbodiensten onder druk door daling verzuim

bouwbreed

bunnik – De omzet van de arbodiensten is in 2004 voor het eerst in de geschiedenis gedaald. Het volume van de sector zakte vorig jaar met 4 procent naar 950 miljoen euro. Dat blijkt uit een studie van het onderzoeks- en adviesbureau MarketConcern.

De omzetdaling hangt volgens de onderzoekers samen met de daling van het ziekteverzuim in 2004. Hierdoor deden werkgevers aanzienlijk minder een beroep op de arbodiensten dan in de voorgaande jaren.

De omzetdaling staat in schril contrast met de groei in voorgaande jaren. Sinds het ontstaan van de sector in 1994 groeide de arbodiensten gemiddeld met tussen 10 en 15 procent.

MarketConcern verwacht dat de daling van de omzet volgend jaar aanhoudt en zelfs toeneemt. De sterkere daling van het volume hangt samen met de nieuwe Arbowet, die op 1 juli van dit jaar officieel is ingevoerd. Veel bedrijven grijpen de versoepeling van de regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden aan om stevig te bezuinigen op het arbobudget.

E. Visser van MarketConcern waarschuwt ondernemers die laks met hun arbobeleid omgaan voor claims. “Werknemers met bijvoorbeeld een kapotte rug zouden wel eens om vergoeding van loonschade kunnen vragen”, licht hij toe.

Rammelt het arbobeleid, dan wordt het moeilijk om als werkgever voor de rechter aan te tonen dat de lichamelijke problemen van oud-werknemer niet zijn veroorzaakt door slechte arbeidsomstandigheden. “Dit is een nieuwe vorm van risico waarvoor onvoldoende aandacht is”, bepleit Visser zijn punt.

De bestedingen in de bouwsector zijn in vergelijking met andere sectoren relatief stabiel gebleven. De omzet van ArboDuo, dat zijn geld vooral in de bouw verdient, steeg tegen de trend in met zo�n 10 procent naar 23,5 miljoen euro. Met ruim een kwart van de totale markt in handen zag het ook bij bouwers populaire ArboUnie zijn omzet in 2004 echter met een vergelijkbaar percentage dalen naar 251 miljoen euro.

Reageer op dit artikel