nieuws

Aannemer Assink maakt graag reclame

bouwbreed Premium

enschede – Het aannemersbedrijf H.J. Bouwbedrijf Assink uit Enschede besteedt veel aandacht aan de marketing van het bedrijf en zijn product. Directeur Henkjan Assink vindt dit een essentieel aspect van het werk. “Veel aannemers vermarkten zich totaal niet. Je bent gek dat je zoveel reclame maakt zeggen ze dan tegen mij, maar het werkt ècht.”

Vandaar een fullcolour advertentiecampagne in Twente Vandaag (de Twentse editie van de Telegraaf), een uitstalling van bouwmaterialen in het kantoorpand en folders waarin het bedrijf wordt aangeprezen.

Bij binnenkomst van zijn bezoek zet Assink de panelen met bouwmaterialen nog even op hun plaats. Het kantoor op het bedrijventerrein de Marssteden even buiten Enschede is een mix van productpresentatie en kantoorruimten. Assink staat aan het hoofd van een relatief klein aannemersbedrijf, met twintig werknemers en ziet er piekfijn uit in zijn pak. Vijftien jaar geleden begon hij voor zichzelf.

Enschede is het voornaamste werkgebied. En waarom ook niet: in deze grootste stad van Twente is op dit moment voldoende werk aan de winkel.

We gaan op weg naar het eerste project; de bouw van een luxe villa in een kleine nieuwbouwwijk in een bosrijk deel van Enschede-Oost. Onderweg vertelt de directeur dat het bedrijf steeds meer de rol van regisseur op zich neemt. Opgeklommen van uitvoerend aannemer tot een bouwbedrijf dat in bouwteamverband wil werken en bij particulier opdrachtgeverschap vaak zelf een architect inschakelt.

Assink opereert in de vrije sectorbouw, utiliteitsbouw, projectbouw in bouwteams en voor een klein deel in de verbouwings- en onderhoudssfeer.

We rijden het villawijkje in waar medewerkers van het Enschedese bouwbedrijf bezig zijn met het afbouwen van een riant stulpje. De stukadoors zijn bezig, terwijl een ander de voegen afwerkt.

In deze villa is maatwerk gewenst. Zo wil de toekomstige bewoner een lange horizontale open haard met daarachter sfeerverlichting. “Dat vraagt nauw overleg tussen de uitvoerder en de bewoner, welke we dan ook constant erbij betrekken. Wij adviseren deze bewoner om verschillende modellen open haarden te bekijken, zodat hij een goede keuze maakt. En tussentijds krijgt hij de rekening gepresenteerd voor meerwerk en niet achteraf, want daar houdt een particuliere klant niet van”, weet Assink, die verder een gedeelte met een apart dakspant toont waar een �Amerikaans ruimte� wordt ingericht met een enorme koelkast en flipperkast.

Het is vrij schoon in en rondom de villa. Assink let erop dat de werkvloer er netjes bij ligt. “De aangelegde granieten vloer wordt helemaal ingepakt tijdens het werk. Er mag absoluut geen zand onder of tussen de vloer komen, want anders zou het graniet slijten. Wij moeten onze medewerkers selecteren op dit soort projecten; mensen die vakwerk leveren en goed met mensen kunnen omgaan.”

We vervolgen onze weg naar een totaal ander project: achttien individuele bedrijfspanden die gegroepeerd worden gebouwd. “Kijk naar ons reclamebord, zoveel uitgebreide informatie zie je niet vaak”, wijst Assink trots terwijl we met de auto de bouwplaats in Enschede-Oost opdraaien.

Samen met beleggersgroep De Kroes heeft Assink een marketingconcept bedacht: bouw groepsgewijs achttien bedrijfsruimten die eenzelfde uitstraling hebben, maar zich door kleurstelling en een ander interieur van elkaar onderscheiden. “In deze panden willen we bedrijven hebben die elkaar aanvullen. Samen met de belegger hebben we een open dag georganiseerd voor belangstellenden. Het bleek dat er veel interesse was. Daar ben ik dan wel trots op”, zegt Assink terwijl hij door één van de lege panden loopt waar een softwarebedrijfje zich wil vestigen.

De bedrijfspanden liggen op een zichtlocatie langs de Euregioweg, die zal worden doorgetrokken en op die manier een fysieke verbinding legt met Duitsland.

Deze panden zijn al in het afbouwstadium. Assink en de belegger nemen risico�s met dit project, omdat niet is gewacht totdat 70 procent van de gebouwen is verkocht. “Ondernemers vinden het vaak moeilijk een gebouw te beoordelen vanaf de tekening. Wij kunnen gebouwen in een laat stadium nog aanpassen aan de wensen van de gebruiker. We lopen met een ondernemer door een ruwbouw heen, dan krijgt hij een goed beeld van de ruimte en de indeling.”

Continuïteit

Op de terugweg vertelt Assink dat kleine aannemers risico�s moeten nemen en grondposities moeten verwerven, anders krijgen ze het heel lastig in deze periode van schaalvergroting, denkt hij. “Kijk wij zijn ook een leerbedrijf. Continuïteit in de orderportefeuille is erg belangrijk voor de lokale aannemer.”

Eerdere artikelen in deze reeks verschenen op 12, 19 en 26 juli.

�Kleine bouwbedrijven moeten voor continuïteit risico nemen en zorgen voor grondposities�

Reageer op dit artikel