nieuws

Zware regenval geen probleem bij koepelwisseling De Mirandabad

bouwbreed Premium

amsterdam – Twee keer op een dag een redelijk fragiele koepelconstructie met een doorsnede van 45 meter over 70 en 100 meter verplaatsen. Hoofdaannemer Brakel Atmos durfde deze spectaculaire uitruil gisteren aan bij het gemeentelijke De Mirandabad in Amsterdam, terwijl de regen lange tijd met bakken uit de lucht viel. Veel wind was een groter probleem geweest.

Zonder glas weegt de nieuwe koepelconstructie 87 ton. Het uit staal en aluminium bestaande bouwwerk wordt straks ingevuld met nog eens bijna honderd ton glas. Om hem over ruim 70 meter te kunnen verplaatsen heeft de rijdende De Kil-hijskraan contragewichten van 200 ton. Veel meer kan bijna niet zonder de grond onder de rupsen echt te verstevigen. Uitgangspunt van de in opdracht van Stadsdeelraad ZuiderAmstel uitgevoerde klus was, dat de oude koepelconstructie in hooguit twee dagen tijd vervangen zou worden. Op 1 september moet het binnenbad weer in gebruik zijn.

Gisteren werd de nieuwe constructie uitgewisseld voor de oude, die op vele punten niet meer voldeed. De van geblazen kunststof gemaakte dubbellaagse koepeldelen waren verkleurd en op de meeste aansluitingen gaan lekken. “Je kon op veel plekken gewoon van binnen naar buiten kijken,” zo licht projectmanager daglicht T. Willems van Brakel Atmos toe. Bovendien voldeed de enkel uit aluminium opgebouwde constructie niet meer aan de huidige regelgeving. Willems: “Hij was eigenlijk al instabiel aan het worden.” De nieuwe, ruim 9 meter hoge kap heeft dan ook een stalen onderconstructie van getoogde buizen met ronde gordingen. Er is voor glas gekozen omdat dat niet verkleurt en energetisch meer mogelijkheden biedt. De bruto 2000 vierkante meter aan glaspanelen wordt de komende drie weken in het aluminium roedesysteem gemonteerd.

Het De Mirandabad was in 1979 het eerste subtropische zwemparadijs met golfslagbad en had als zodanig in ons land een voorbeeldfunctie op recreatiegebied. Het zwembad heeft binnen- en buitenbaden en ontving sinds de opening al meer dan acht miljoen bezoekers. De koepel werd bewust doorzichtig uitgevoerd en met palmbomen aangekleed, om de bezoekers de indruk te geven dat zij ergens in het zonnige zuiden in de buitenlucht zwemmen.

De beslissing om de koepel niet te renoveren maar in zijn geheel te vervangen is genomen op financiële en milieutechnische gronden. De enorme ruimte onder de koepel viel nog nauwelijks warm te stoken. Door minder onderhoud en een energiebesparende luchtbehandelingsinstallatie gaan de gebruikskosten jaarlijks met circa 90.000 euro omlaag. Voor de gemeente telt daarbij dat de CO2-uitstoot van het zwembad op jaarbasis met ruim 450.000 kilo daalt. Zo wordt de opgewarmde lucht niet langer via ventilatoren rechtstreeks naar buiten afgevoerd, maar via warmtewisselaars efficiënt hergebruikt.

Reageer op dit artikel