nieuws

Ziekenhuizen zetten marges op scherp

bouwbreed

utrecht – Ziekenhuizen besteden dit jaar scherper aan. Dat blijkt uit de bouwkostennota 2005 van het College bouw ziekenhuisvoorzieningen. Aannemers moeten rekening houden met een margedruk van 5,3 procent.

In absolute bedragen komt de schadepost voor de bouw neer op zo�n 60 miljoen euro. Het Bouwcollege, zoals het invloedrijke adviesorgaan van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in de wandelgangen bekendstaat, baseert de prijsbijstelling op de meevallende aanbestedingen van het afgelopen jaar.

De zorginstellingen, waartoe het Bouwcollege onder andere psychiatrische inrichtingen, verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg rekent, houden iets meer ruimte in het budget. Daar wordt de bouwkostennorm met 2,3 procent verlaagd.

Hoofd Bouwzaken J. Vijverberg van het Bouwcollege benadrukt dat de omvang van de bouwmarkt in de zorg niet veranderd. “Het budget blijft zo�n 2 miljard euro per jaar. Er kan dus meer worden gebouwd voor hetzelfde geld.”

Het Bouwcollege stelt jaarlijks de bouwkostennorm vast. Minister Hoogervorst van VWS moet de norm van 2005 nog officieel goedkeuren. Het besluit is doorslaggevend voor de bouwinvesteringen van de zorginstellingen.

Reageer op dit artikel